• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ангелин Цачев: На този етап страната ни има достатъчно електрическа енергия

Ангелин Цачев: На този етап страната ни има достатъчно електрическа енергия

/КРОСС/ Премахването на НЕК като обществен доставчик е изискване на Европейската комисия във връзка с либерализацията на пазара на едро. Всички производители на електрическа енергия трябва да бъдат поставени при едни и същи пазарни условия. Това каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев в предаването „Говори сега" по БНТ.

КЕВР не може да определя квоти за производителите, не трябва да има задължително изкупуване на електроенергията и всичко това е заложено в регламент на ЕК от 2018 г.

Производството на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн не е ограничено, стига да имат достатъчно добра пазарна цена. Те са поставени в пазарни условия, обясни Ангелин Цачев. „Квотите за въглеродни емисии се прилагат не само в ТЕЦ „Марица-изток" 2, а за ТЕЦ-ове 1 и 3, за „Бобов дол" и за всички топлофикационни дружества, произвеждащи електрическа енергия", поясни той.

Битовите потребители излизат на свободния пазар на ток през 2026 г., реши парламентът

Според Ангелин Цачев на този етап страната ни има достатъчно електрическа енергия за нуждите на българските потребители.

България е част от общия енергиен европейски пазар и ние можем да разчитаме на електрическа енергия от цяла Европа, не само на нашите мощности, подчерта той.

„Не трябва да се наслагват страхове у хората, защото електрическата енергия се осигурява от всички търговци, тя не се осигурява от ЕСО. Нашата работа е да изчистим малките разлики между графика на производство и графика на потребление в страната. Ние сме свързали България към общия европейски енергиен пазар и сме създали достатъчно трансграничен капацитет, който да даде възможност на търговците на електрическа енергия да предоставят достатъчни количества, за да задоволят потреблението на своите клиенти", каза още Ангелин Цачев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Продажник! Открито предлага вместо да произвеждаме да внасяме електричество. Така както стана със златното ни земеделие, освен засега с пшеницата.

22.10.2023 23:19:47

Анонимен

На този етап може,а после след закриването на Мариците. А как е износа ни на електроенергия?

22.10.2023 23:16:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.