• 19 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8196
 •  GBP / BGN 2.3158
 •  CHF / BGN 2.0575
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 28°C

Как Португалия произвежда ток от климата за ден, който стига за цяла година

Как Португалия произвежда ток от климата за ден, който стига за цяла година

/КРОСС/ Климатичните промени ще оформят все по-съществено бъдещето на световната икономика. Все по-реално осъзнаваме необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък. Производството и потреблението на енергия от изкопаеми горива са основен виновник за вредните емисии, ето защо енергията от възобновяеми източници никога досега не е била толкова на дневен ред.

Всички познаваме слънчевата страна като туристическа дестинация, но по-малко известен факт, е, че през последното десетилетие Португалия инвестира сериозно във възобновяема енергия и днес е един от основните актьори на европейската сцена.

Макар страната все още да има високо потребление на изкопаеми горива, португалското правителство пое някои от най-обещаващите ангажименти в ЕС, не само по отношение на климата, но и за производството на енергия от възобновяеми източници.

Слънце, вятър и вода - националното богатство на Португалия, една от най-слънчевите страни в Европа. Още преди десетилетие португалците съумяват да използват силата на природните си ресурси по най-рационален начин. През изминалата година 10-милионната държава е посрещнала повече от 20 милиона туристи. Португалия чупи рекорди в туризма, но не само

„Всъщност, това лято за един ден Португалия успя да произведе повече възобновяема енергия отколкото може да консумира цялата страна. Доколкото знам, това се случва за първи път в Европа", заяви Гонзало Алвеш - собственик на екоселище в Португалия.

Още през 2016 г. Португалия се превърна в световна новина, след като успя да функционира 4 дни, използвайки единствено енергията, произвела благодарение на вятъра, слънцето и водата. Днес целите на страната са още по-амбициозни. Правителството планира да покрие 80% от потреблението си на енергия от възобновяеми източници до 2026 г.

„Преди много години Португалия се обяви против ядрените централи. Правителството не пожела да построи нито една такава в страната. Така инвестициите във възобновяема енергия се превърнаха в единствена възможност. В страни като Франция, например, където има голям брой ядрени централи, преминаването към нов вид производство на енергия може би ще бъде по-трудно, тъй като те вече разполагат с всички необходими инсталации", казва още Гонзало Алвеш.

Гонзало Алвеш е собственик на еко селище край Лисабон. Планира създаването на комплекса още преди 20 години. Любител на сърфа и природата, португалецът прави място, което да отговаря на стила му на живот. Тъй като селището не се намира в туристически район на Португалия, за да стимулират местната икономика, Гонзало наема хора от района, произвежда собствена храна и енергия, а всички допълнителни услуги поверява на фирми в съседство.

„Планираме създаването на малка общност, която да произвежда възобновяема енергия чрез соларните ни панели и да бъде напълно автономна. За в бъдеще тя ще захранва енергийно не само нашите 2 комплекса, но и околните селища. Стараем се да пестим енергия. Климатизацията на хотела се осигурява от геотермална система, която позволява температурата на земята да се използва ефективно за климатизиране на помещенията и затопляне на водата", казва Гонзало.

Макар Португалия да постига сериозен напредък в преминаването към възобновяема енергия и зелена икономика, тя все още има високо потребление на изкопаеми горива, повечето от които вносни. За много португалци, особено в студените месеци, сметките за електроенергия се оказват сериозно предизвикателство.

„Има две основни причини за това - през зимата страната все още е много зависима от вносните изкопаеми горива. Освен това, къщите на голяма част от португалците са зле изолирани. Това прави сметките за отопление по-високи. Много португалци разчитат на това да има по-топла зима, а други просто стоят на студено", казва Гонзало.

Португалия работи усилено върху соларната си инфраструктура и жъне успехи. Миналата година страната инсталира допълнително фотоволтаици, увеличавайки слънчевия си капацитет с повече от 50 процента до 2.5 GW - достатъчни за захранването на 1 милион домакинства.

Гонзало споделя, че все повече португалци произвеждат собствена енергия. Държавата също помага за това.

„Правителството няма да дойде, за да инсталира соларен панел на къщата ви, но помага за създаването на малки, енергийно независими общества. Това, за което вече споменах, че искаме да направим. Едно място, което произвежда възобновяема енергия, която споделя с останалата част от дадена комуна. Това е новата тенденция в производството на енергия", коментира Гонзало.

А съвсем близо до Португалия - в Мароко, група студенти от Техническия университет в Айндховен тестваха успешно слънчева кола на бъдещето - първото в света офроуд соларно превозно средство.

"Започнахме в северната част на Мароко и изминахме над хиляда километра през различни пейзажи, за да завършим пътуването си в Сахара - единствено захранвани от слънцето", каза Брит Ван Хулст.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.