• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Енергодар: При обстрела на Запорожката АЕЦ от Украйна са повредени електропроводи и комуникационно оборудване

Енергодар: При обстрела на Запорожката АЕЦ от Украйна са повредени електропроводи и комуникационно оборудване

/КРОСС/ Украинските войски са обстреляли Запорожката атомна електроцентрала и са повредили високоволтовия електропровод и комуникационното оборудване на един от енергоблоковете, съобщава пресслужбата на администрацията на Енергодар, съобщиха руски медии.

„Пропуските са регистрирани на 100 метра от периметъра на атомната електроцентрала", отбелязват те.

Въоръжените сили на Украйна откриха снощи артилерийски огън по атомната централа. Нямаше жертви. Специалисти отстраняват последствията.

От администрацията подчертаха, че в резултат на експлозии на снаряди е настъпило временно спиране на блоковия трансформатор и трансформатора за собствени нужди на енергоблока.

"Поради загуба на електрозахранване възникна аварийно пускане на два дизелови генератора на системите за безопасност за осигуряване на работата на помпите за охлаждане на горивото. Час след обстрела персоналът на станцията осигури захранване на енергоблок № 6 от ж.к. автобусна система на други енергоблокове на станцията. Дизелгенераторите на 6-ти енергоблок бяха изключени и преведени в режим на готовност", се казва още в съобщението.

В началото на септември АЕЦ беше посетена от мисия на МААЕ, ръководена от генералния директор на агенцията Рафаел Гроси. Организацията публикува окончателен доклад, призоваващ за прекратяване на обстрела на станцията и околностите й, тъй като това може да повреди критично оборудване и да освободи радиоактивни материали по неограничен начин. В момента на станцията работят двама представители на МААЕ.

Запорожката АЕЦ се намира на левия бряг на Днепър близо до Енергодар. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и инсталирана мощност. От март той е под охраната на руските военни. Въоръжените сили на Украйна редовно нанасят артилерийски удари по Енергодар и в района на атомната електроцентрала.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.