• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Доц. Анастас Пашов: Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата

Доц. Анастас Пашов: Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата

/КРОСС/ "Ключовият фактор за есенното избухване на епидемията са училищата, защото то се случи точно на един инкубационен период време от отварянето на учебните заведения. Скокът в началото на октомври трябваше да бъде предвиден, а дори да не беше, трябваше много бързо да се реагирана това, което се вижда", каза пред БНР доц. Анастас Пашов от департамента по имунология на Българската академия на науките по повод растящия брой новозаразени с коронавирусна инфекция у нас:

"Аргументът училищата да останат отворени беше, че няма достатъчно регистрирани болни или положителни PCR за тази възраст. Това число зависи от насоченото търсене, а при положение, че при децата тази болест протича в много случаи безсимптомно. Предполагам, че много от тези случаи са останали незабелязани и след това видяхме резултата от експлозията и дифузното разпространение. Тези тихи, невидими случаи разпространиха болестта през дома си и през контактите".

Доц. Пашов уточни, че според научната литература основният двигател на епидемията са домашните контакти.

По думите му преминаването на учениците на дистанционно обучение е временна мярка, която цели ограничаването и овладяването на ръста на епидемията в рамките на месец-два, а не става дума за постоянна форма на обучение в електронна среда.

Изменчивостта на вируса не е основният проблем за Covid-19, подчерта ученият. Той предупреди да не се вземат безразборно имуностимуланти, защото имунната система не е силна или слаба, а проблемът ѝ е колко добре е настроена и "бърникайки" в нея лесно може да бъде разклатена.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Погрешно мнение ….учениците не стоят затворени в къщи и продължават с контактите си .Така ,че повече от задължително е да не затварят училищата .

30.10.2020 10:58:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.