• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Доц. Пламен Ралчев: Ердоган е лидер на недоволните от световната система държави

Доц. Пламен Ралчев: Ердоган е лидер на недоволните от световната система държави

/КРОСС/ "Президентът Ердоган следва линия на поведение, в която едновременно се опитва да се дистанцира от позиции на Запада по ключови международни въпроси и критични точки в света, и същевременно се опитва да изразява алтернативна позиция, да се превърне в лидер на държавите, които не възприемат себе си като свързани със Запада. Може да го определим като лидер на недоволните от световната система държави."

Това коментира пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател в УНСС. По думите му, Реджеп Ердоган играе множество роли, партнира си с различни субекти и реагира тактически на определени ситуации. 

Турция се опитва да бъде винаги на масата и да отстоява позиция, която в повечето случаи се различава от тази на западните й съюзници, отбеляза той в предаването "Събота 150".

Войната между Израел и "Хамас", както и тази в Украйна, са от типа контролирани войни, които се използват като промеждутък в световното пренареждане, което ще продължи дълго, изрази мнение Пламен Ралчев. По думите му, в това пренареждане Реджеп Ердоган ще търси максимални ползи за Турция.

Доц. Ралчев в момента не вижда алтернатива на прекратяването на огъня между Израел и "Хамас". Според него Ердоган иска по-мащабно турско военно присъствие в Близкия изток, но трудно би влязъл в ролята на посредник в конфликта.

Изборите за президент в САЩ догодина, развитието на отношенията между САЩ и Китай за определянето на световния дневен ред - Ердоган ще отчита тенденциите в световен мащаб, но в регионален план ще продължи да бъде силно активен и да отстоява турските позиции, както той ги разбира, обобщи преподавателят.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.