• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Таско Ерменков, БСП: Служебното правителство е длъжно да поднови преговорите с “Газпром”

Таско Ерменков, БСП: Служебното правителство е длъжно да поднови преговорите с “Газпром”
Трябва и да търсим газ в България, смята енергийният експерт

/КРОСС/ "Само три страни отказахме да плащаме по новия начин, по който Русия поиска. Останалите започнаха да плащат и си получават руски газ. В Европа няма държава, която да получава газ от Русия и да не плаща по новия начин." Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в предаването "Още от деня" на БНТ.

Той подчерта, че когато водиш газова политика, трябва да се съобразяваш с възможностите на държавата откъде може да вземе допълнителни количества газ. "Ние няма откъде да ги вземем. Дори седемте танкера да бъдат докарани, те не покриват нуждите на България", обясни Ерменков.

По неговите думи служебното правителство е длъжно да реши проблема с доставките на газ като поднови преговорите с "Газпром".

"Газът от "Газпром" щеше да ни струва 130 евро за мегаватчас, втечненият газ е на цена 180 евро, а на борсата цената преди 3 дни беше 280 евро. Унгария обаче, която подписа дългосрочен договор с "Газпром", го получава за 50 долара", изтъкна социалистът, като добави, че въпросът опира дали ще политизираме темата с доставките на газ, или ще се съобразим с икономическите дадености, за да отговорим на очакванията българската политика да бъде насочена към една газова сигурност като част от националната ни сигурност.

"Диверсификацията е нещо, което задължително трябва да се случи, за да може по този начин да се увеличи конкуренцията на доставките на газ и да се постигнат по-добри цени. Но диверсификацията не означава априори изключване на участници от състезанието", коментира още Таско Ерменков.

В заключение той бе категоричен ,че трябва да засилим действията ни, свързани с търсене на газ в България, защото това е най-сигурният източник.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Правило на пазарната икономика е, че политиката не трябва да се меси в икономиката. Ясно е, че взехме ролята на опитно зайче на ЕС, а всички призиви за колективно решение бяха прах в очите - всеки се спасява поединично като приема указа на Путин за плащане в рубли. Без нас, Полша и Дания/?/

10.08.2022 12:52:32

Анонимен

Петков, който договаря американски втечнен газ ни убеждава, че сигурността на доставките имала по-голяма значение от цената. Газпром е световен доставчик на газ и няма да си позволи мижавите количества за България да ги спре, което досега става ако не се плаща. По-високата цена означава фалиране на предприятията, които ползват газ и населението да стои на студено. Ако това електората го иска, гласувайте за неговата партия на предстоящите избори.

10.08.2022 09:45:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.