• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Проблеми и решения в Община Етрополе – разговор с инж. Владимир Александров

Проблеми и решения в Община Етрополе – разговор с инж. Владимир Александров

/КРОСС/ Инж. Александров, спечелихте изборите след балотаж и заявихте „Слагаме начало на нова епоха". Какво реално означава това?

Това означава съвсем нова визия за град Етрополе, нова визия при разходването на обществения финансов ресурс, както и управлението. Правя две включвания. Към момента спортът на Община Етрополе е струвал над 1,3 милиона лева, като близо 740 000 лева отиват за едно спортно дружество, една футболна школа, където тъй като са отделно юридическо лице, не се знае как са разходвани средствата и няма как да държим отговорност. Работим по подобряването на комуникацията и в момента сме стигнали до освобождаване на Община Етрополе от този финансов ангажимент, който е поела, намиране на нови спонсори. Това значи, че работя по въпроса за нов управителен съвет. В момента юристите водят контакти и би следвало да има и футболният отбор нов председател и нови членове на управителен съвет, и нови спонсори.

В едно от интервютата си казвате, че сте разочарован от политиките на досегашното управление. В този ред на мисли - ето, вие казвате за спортното дружество, но кои са най-спешните задачи за решаване? И какво е вашето решение, има ли вече конкретни стъпки от началото на мандата?

Има конкретни стъпки. Разбира се, първо съм започнал с кадровите промени в Общината. Всеки един нов кмет трябва да си направи екипа, с който би следвало да работи. Към момента може би 10% от зависещия и ръководния от Общината персонал е в процес на смяна. Естествено, гледам това нещо да се случва постепенно, включително има хора, на които удължавам срока с граждански договор, за да може да стане плавно прехвърляне на хората и предаване на информацията. И съответно това, което е липсвало на Община Етрополе, е да има прозрачност към изпълнението на обществените поръчки, или по-скоро промяна в методиката при обществените поръчки, защото за никой не е тайна, че методиките са целенасочено направени, само и само да спечели една единствена фирма. Точно това нещо ще гледам да го променя. За това нещо са ни гласували хората доверие и са ни избрали нас.

Как ще осигурите прозрачност и как ще осветите пък съответно, буквално дори, да говорим и за това? Видяхме едни снимки в едно от интервютата ви как сравнявате табелата на Правец с Табелата на Етрополе, колко е тъмно. Въобще, как ще дойде светлината в Етрополе?

Първо, за табелата на града - оказа се, че за да осветя законово табелата, ще ми трябва година и половина, ако поставим и минем всички процедури. Към момента работим за оцветяване на табелата. Ако успеем до средата на февруари, ще е предизвикателство за мен. Със сигурност осветлението в момента ще го направим със соларни батерии, които в момента са поръчани, на територията на общината са, правим им стойки. Това нещо ще бъде направено до средата на месец февруари. Как ще направим Общината по-прозрачна - мисля, че вече съм го показал с действията си. Без да обвинявам и да вкарам вина в някои от предходно управляващите и взимането на решения, с няколко поста от началото на годината съм информирал населението общо взето с финансовото състояние какво е, какви са минусите, какви са средствата, които не са разплатени. За никой не е тайна, че към момента общината дължи около 3,5 милиона лева. Разбира се, не се оплаквам, ще излезем от тази ситуация.

Как ще излезете от тази ситуация?

С преразпределяне на разходите. Директно ви казвам - от спонсорството на футболния отбор, това, което съм провел като няколко разговора, което ще стане факт, там би следвало да освободим около 800 000 лева, които би следвало да се разпределят в другите функции.

Но не са 3 милиона.

Разбира се, че не са 3 милиона. Вторите стъпки, които съм провел, това е създаването на БКС. Заложил съм си го и в предизборната програма, заложил съм го в програмата за управление. Провел съм вече първи стъпки с фирмата изпълнител, би следвало до средата на годината Община Етрополе да има собствена комунална фирма, която да поеме част от сметосъбирането и всички функции, които са изнесени към днешна дата на подфирми, те да станат дейност на Община Етрополе. Разбира се, това нещо би ни икономисало около 40 до 50 хиляди лева месечно. И естествено, може би една от най-значимите инвестиции, която предстои за общината, това е по „Енергийна ефективност" - смяна на осветлението на Община Етрополе. Месечно Община Етрополе разходва около 35 000 лева за електроенергия. С инвестицията и с проектите, които сме предприели и в момента даже правим енергийно обследване - имаме срок до февруари месец, подали сме документите, би следвало да спестим между 50 и 60% от коментираната сума на 35 000 лева.

Имате и една много амбициозна задача - жителите на Етрополе да пият чиста вода и да изградите пречиствателна станция, и то не каква да е. Колко средства ще трябват за това и откъде ще ги вземете, и кога ще стане факт?

Със сигурност пречиствателната станция за питейни води е проблем, по който аз лично работя от над година по него, и колкото и да си мислех, че съм напреднал по проекта, се оказва, че трябва да стартирам със събирането на изходни данни за проектиране. Естествено, решаването на един такъв проблем не е само от компетенциите на кмета на населеното място. То зависи от областния ВиК оператор - най-малкото самото задание би трябвало да се подаде от ВиК оператора. Какво има предвид? Със сигурност анализите на питейната вода са определящи за това каква технология би следвало да се избере за пречистване. Към момента имаме много проби, направени от местното ВиК, но не са направени в периода, в който трябва. И какво ще рече - че всички проби са чисти. Със сигурност обаче всички граждани на Етрополе знаят, че водата не е такава. И за момента аз съм провел от началото на месец януари три срещи по тази тема, включително във вчерашния ден съм говорил с „Евротест контрол" - това е фирмата, с която ще подпишем договор и ще направим мониторинг на водата по Наредба 9, която определя питейните качества на водата. Там трябва да имаме 4 проби годишно взети. Аз съм си поставил малко повече, за да може да имаме добри изходни данни за проектиране, които да подадем на фирмите. Към момента съм провел разговор с „Техноинокс" - Испания за представяне на технологията, като тяхното решение са едни ламелни филтри, поредица от модулни съоръжения, които свеждат водата до ултрамикрофилтрация. Едно от предложенията, които също предстои да разглеждаме - това ще е може би в края на месец февруари, това ще са съоръжения, предлагани от „ЕнвироХеми". Там коментираме съвсем друга технология, иновативна - SiC мембрани, или керамични мембранни филтри. Пак казваме, че трябва да доведем водата до ултрафилтрация. Но може би по-големият проблем е какво ще се случва с утайките. Може би от двете фирми, с които водя разговори към момента - да, всеки казва, че ще прочисти водата, че ще пием чиста вода, но мисля, че по-скрит проблем ще се окаже какво ще се случи с утаителния материал, който се генерира при самото пречистване. Една такава инвестиция в момента за около 300 кубични метра на час, или около 80-90 литра на секунда, би струвало на града около 4 до 5 милиона лева, това е съвсем индикативна стойност.

Откъде ще ги вземете?

Вариантите ни са няколко за финансиране, включително на ЕСКО кредити, които се предлагат, включително от собствени приходи на общината и предстоящи разговори с ресорните министерства, но това е една по-бавна процедура.

Колко е бюджетът на общината? Откъде идват средствата, освен от държавата?

Бюджетът на общината е приблизително около 32 милиона, като общо взето 16 милиона са делегиран бюджет и около 16 милиона се разпределят от бюджета. В действителност при различните оптимизации има вариант за освобождаване на финансов ресурс. Въпросът е правилно да си подредим нещата, за да може да го осъществим това нещо. Пак казвам, има различни варианти за финансиране на пречиствателната станция, но тук нещата стават малко... държава, ВиК оператор, ВиК Холдинг, в който е Община Етрополе участва и цяла София-област участва, и е едно допълнително оскъпяване на питейната вода, която към момента е 4.05 лева на литър. Говорим за една себестойност на пречистване за момента, към сегашните разговори, които водим с фирмите, за около 0.04 лева при предлаганите технологии, без капиталовата инвестиция, която ще направи Общината Етрополе.

Да ни разкажете как работите и в посока здравеопазване, запазване на работните места, също и пътната инфраструктура. При зимни условия - от това, което виждаме в изминалите месеци, прави впечатление, че нещата не са лесни при вас. Как и какво смятате да подобрите?

Казах, че един от приоритетите ми е създаването на общинско предприятие за комунални дейности. И там мисля да инвестираме в снегоподдържаща и пътностроителна техника, с която да обезпечим и да подобрим снегопочистването в Община Етрополе. Може би тук е моментът да споделя, че на територията на Община Етрополе има една фирма, която изпълнява тази услуга. Тя поддържа и селата и при един обилен снеговалеж се създава напрежение сред населението за това, че за малко време трябва да се реагира с доста техника. И именно това аз мисля да подобря със създаването на едно такова предприятие.

По отношение на работните места - какво смятате, че зависи от вас и може вие да направите?

Трудно е разкриването на нови работни места. Може би в предизборната ни кампания единият от приоритетите ни в началото беше за разкриване на нови работи места, после прерасна в запазването на настоящите, защото имаше по една или друга причина фирми, които бяха попритиснати. Мисля, че това е един бъдещ разговор с най-големите инвеститори на територията на общината и най-големите фирми за това с какво те биха разширили тяхната дейност на територията на Община Етрополе. Предстоят ни бъдещи разговори в тази посока. Но е факт разширяването на соларните паркове, които предстоят и енергийната ефективност, която предстои да се реализира. Това са чисти инвестиционни намерения на една от най-големите фирми, които са опериращи на територията на общината. За образованието искам да коментирам няколко неща. За 2023 г. предходният кмет е разходвал средства в размер на 478 000 лева, или това са парите, които са получени. Към днешна дата това, което подготвяме за бюджет, са близо 700 000 лева. В това нещо влиза и изграждане на две спортни площадки, в това число - в едно от най-големите училища в София-област, „Христо Ясенов". Към момента „Христо Ясенов" е единственото училище в София-област със собствен басейн. Имаме разговори, проведени с директора на училището г-жа Манчева, в най-кратки срокове самият басейн да стане дейност, издръжка изцяло от общината. Към момента дейността и финансирането на басейна се извършва от сдружение с нестопанска цел. Мисля, че инвестициите за образованието са инвестициите, които са най-важни не само за Етрополе, а за всички българи. И именно затова във вчерашния си ден проведох една среща с г-жа Росица Иванова, в която коментирахме общо взето бъдещото развитие на едно от училищата - това е училище „Христо Ботев". Към момента то е най-проблемното училище на територията на общината. За 2024 г. има 87 ученика, които са крайно недостатъчни, за да може училището да се самоиздържа. Реално училището разполага със средства за заплати до юни месец, след това ще тежи на бюджета на общината. И тук имаме един скрит дефицит от около близо 200 000 лева. Естествено, ще търсим решение на нещата така, че те да бъдат подобрени, а и самото училище да не го затваряме, а да преразпределим учениците. Имаме различни варианти, които коментираме. Затова със заповед съм определил и една комисия от компетентни лица, които да излязат с един проект на становище, едно становище за бъдещото управление на „Христо Ботев".

Като казахте образованието - образование, здравеопазване, вървят ръка за ръка, за да могат да живеят хората добре във всяка една община. Болницата - как стои въпросът с нея и достъпът до здравеопазване на гражданите?

За 2023 г. в бюджета са били планувани близо 400 000 лева, от които са разплатени може би около 350-360 хиляди - тук може да греша, с леко отклонение в цифрите. Това, което сме заложили в сегашния бюджет, са 150 000 лева повече за здравеопазване. И какво имам предвид? Етрополе разполага с една уникална болница като размери, големина, даже бих казал доста голяма за всички жители - болница „Проф. Александър Герчев". Една такава болница трудно се издържа в един малък град с около 11 000 души население на общината без да има нужда от допълнително финансиране или разбирането от страна на местното управление. Когато празнувахме Бабинден и коментирах няколко неща с персонала. Едно от тях е Община Етрополе да дава за новородено дете или първо дете 300 лева финансова помощ и за второ дете - 600 лева. Именно тук мисля, че една бъдеща политика в това всяко едно дете, което бъде родено на територията на Община Етрополе и в болница „Александър Герчев", в АГ-то, да бъде допълнително стимулирано с около 200 лева. Заделяме един фонд, който ще бъде разходван само за това. Със сигурност е трудно задържането на персонал. Етрополе има медицински персонал, който изтича от самия град и работи в София, в Ботевград, в околните населени места, което лично за мен е недопустимо, и съм се ангажирал с повишаване на работната заплата или дофинансиране в определени отдели на здравното заведение, или именно - да стартираме с АГ-то. Доста са нещата, които съм си поставил, динамична е работата. Чисто за ваша информация, от началото на месец януари досега имам 84 срещи, които съм провел с различни казуси. Това са без приемните дни на граждани. Динамична е работата. Вие тръгнахте в началото с въпроса, че идвам като заместник-директор на едно от най-големите медодобивни предприятия - да, така е. И ако трябва да сравня нещата - кметският пост не е лесен със сигурност, динамичен е дотолкова, доколкото всеки един кмет иска да си го направи. Явно аз и моят екип сме си поставили доста задачки, с които си правим ежедневието доста интересно и то е единствено в интерес на нашите граждани.

Как общувате с гражданите?

За момента общуването ни се изразява в... изключвам всички събития, които за Община Етрополе, особено пък за месец януари, са доста пренаситени. Основните информационни потоци, които вървят, са във „Фейсбук", в социалните мрежи и официален сайт на Община Етрополе. Отделно всеки петък имам приемен ден, който винаги е пълен със срещи с гражданите.

Източник: БНР София, „Ритъмът на столицата"

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.