• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

„Да обичаш професията си“ спечели наградата „Най-добър филм“ на международен фестивал в Рим

„Да обичаш професията си“ спечели наградата „Най-добър филм“ на международен фестивал в Рим
Лентата „Професии за теб“ взе приза за режисура

/КРОСС/ Филмът „Да обичаш професията си“, създаден от ученици от гр. Етрополе, спечели наградата за най-добър филм, а лентата „Професии за теб“, направен от младежи от общините от Средногорието, получи приза за режисура. Наградите бяха връчени на международния фестивал „Арлекин“, който се проведе в посолството на Р България на 9 и 10 март т.г.

Учениците от Етрополе и Средногорието се състезаваха в категорията „документално кино“ заедно с продукции от Италия, Франция и България. Екипите се представиха  с филмите, създадени с цел популяризиране на минни професии в рамките на проект на Геотехмин, Елаците-Мед и Сдружение „Арлекин“ през 2023 г.

Журито в състав: председател Елжана Попова и член Анна Мария Петрова-Гюзелева, връчиха диплома за най-добър филм на представителя на екипа Йоан-Марин Пенков от СУ „Христо Ясенов“ - Етрополе. Филмът на младежите от Средногорието „Професии за теб“ получи приза за режисура. Представители на екипа бяха Теодора Тодорова СУ „Св. Паисий Хилендарски“  – гр.Златица и Даниела Венкова от СУ „Саво Савов“ – гр. Пирдоп. Медали получиха всички екипи.

„Човек научава много неща чрез тези филми за рудодобива, за професиите в минната индустрия, за които до този момент ние, хората, които сме извън тази сфера, не знаехме почти нищо“, сподели актрисата Елжана Попова, която от 20 години преподава актьорско майсторство в Centro Sperimentale di Cinemtografia.

Анна Мария Гюзелева, която в момента е продуцент в Италия и член на журито на Италианската филмова академия, пожела  на учениците още много бъдещи прожекции на филма - не само в училищата, но и на други младежки форуми.

Доц. Дарияна Куманова, музикален продуцент и основател на музикално училище в Милано обяви, че напълно подкрепя идеята на проекта. Тя ще финансира обучение на ученик от Етрополе за създаване на музика към новите филми от продължението на проекта през 2024 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.