• 20 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8246
 •  GBP / BGN 2.3142
 •  CHF / BGN 2.0489
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 36°C

Изкарваме по-малко пари от европейците, а продуктите - по-скъпи

Изкарваме по-малко пари от европейците, а продуктите - по-скъпи

/КРОСС/ Често правим сравнения на цените на отделни продукти в България и Западна Европа и с изненада установяваме, че у нас някои стоки струват по-скъпо. Изчисление на КНСБ върху 20 основни стоки показва, че цените им у нас са по-високи, в сравнение с тези в държави като Франция, Германия и Испания.

Въпреки, че във Франция съвсем не е най-евтино да се пазарува, в сравнение с Италия, Испания или Германия, например, дори на Лазурния бряг, където е още по-скъпо, екипът ни открива основни храни, чиято цена е доста по-ниска от тази в България. За сравнение - минималната работна заплата във Франция е четири пъти по-висока от тази у нас.

„Като част от голямо изследване за необходимите средства за издръжка, правим периодични наблюдения на цените по търговските вериги в шест държави на 20 жизненонеобходими стоки, които постоянно присъстват на нашата трапеза. Интересен е фактът, че в някои държави същите стоки, на определени търговски вериги, имат значително по ниски-стойности, а доходите в тези държави са доста по-високи", коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова.

Иванова е част от екипа специалисти от КНСБ, провели изследването. С колегите си констатират - плащаме повече, докато печелим в пъти по-малко.

„Например, сирене в България е със средна цена големите търговски вериги от 9 евро, докато в Холандия е 7 евро, в Германия и Испания - също. Над нашата стойност е само в Хърватия - 13 евро и във Франция - 10 евро", коментира тя.

Средната цена на сиренето във Франция може и да е с 1 евро по-висока, но почти двойно по-ниска е тази на яйцата. 1.65 евро за десет броя френски яйца срещу 2.96 евро в България.

„Отбелязваме, че има някои по високи цени във Франция, но все пак, те се доближават до тези в България. Например, във Франция охладено пиле може да се купи за 3.59 евро, докато у нас е 4 евро", обяснява Иванова.

Традиционният за българската трапеза зрял боб и брашното също са по-скъпи, отколкото във Франция и Германия.

„Други забележими стоки, които правят впечатление, са картофите, които отбелязват значителна стойност в България. Килограм се продава за 92 цента, докато в Испания са около 80 цента, в Германия са на същата стойност. С една френска минимална заплата можем да напълним потребителската си кошница от 20 основни стоки - цели 27 пъти, докато в България само 7", допълва зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

„В България за тази кошница от 20 стоки трябва да платим 56 евро, докато същата потребителска кошница от 20 стоки в Румъния е 52 евро, а в Испания - 50 евро. Съпоставено с минималната работна заплата, това означава, че в България с една минимална работна заплата тази ограничена потребителска кошница може да се купи седем пъти, докато в Испания - 23", изчислява още Иванова.

Освен по-високите цени у нас, притеснително е, че повече от 2/3 от работещите българи не успяват да си покрият битовите разходи и пазара с доходите, които получават.

„В Германия само за последната година увеличението на минималната работна заплата е 361 евро, а в България е едва 66 евро. Разбирате, че ние, какъвто и ръст да имаме, все още не можем да достигнем средните нива на европейската минимална заплата", подчертава експертът.

От КНСБ настояват от 1 юли минималното възнаграждение да бъде увеличено на 850 лева, за да покрие луфта на инфлация, натрупан през 2023 г.

Нова телевизия, „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Показател за степента на експлоатацията на българският производител.

20.05.2023 18:11:28

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.