• 23 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8059
 •  GBP / BGN 2.2965
 •  CHF / BGN 1.9746
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 13°C

Кипър строи интелигентни водоснабдителни мрежи и нови пречиствателни станции

Кипър строи интелигентни водоснабдителни мрежи и нови пречиствателни станции

/КРОС/ В Кипър ще бъдат изградени интелигентни водоснабдителни мрежи и нови пречиствателни инсталации, информира БНР. 93 водни инфраструктурни обекти са включени в приетия от правителството първи Национален инвестиционен план за водни проекти, който е на стойност близо 1,2 млрд. евро.

С изпълнението на плана, което трябва да стане до 2030 г., ще бъдат постигнати целите, заложени в управленската програма, за подобряване на водоснабдяването и рационалното използване на водните ресурси както за питейни нужди, така и за напояване, подчерта министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту.

В ход вече са 33 проекта на обща стойност от над 720 млн. евро, осигурени от бюджета и европейски фондове.

Нова инсталация за обезсоляване на морската вода за използването й за битови цели на стойност 80 млн. евро ще бъде изградена в района на Лимасол.

2 млн. евро ще струва свързването на фотоволтаични енергийни системи с водопречиствателни и помпени станции. Прилагане на възобновяеми енергийни източници в процеса на производство и разпределение на вода ще доведе до спестяване на разходи и енергия, казаха от министерството.

Във водоснабдителната мрежа ще бъдат въведени интелигентни технологии, като ще бъдат инсталирани умни водомери. За тази цел за Никозия и Пафос са отделени общо 14 млн. евро. Лимасол ще създаде своята интелигентна система с грант от 13 млн. евро от Фонда за възстановяване и устойчивост, а в Ларнака 25 000 домакински водомери ще бъдат подменени с интелигентни уреди.

В първата фаза от изпълнението на националния инвестиционен план са включени и всички проекти за пречистване на градските отпадъчни води, тъй като има издадено решение на Съда на Европейския съюз срещу Република Кипър за несъответствие с европейската директива в тази област.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.