• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Никола Стоянов: Благодарение на мерките на правителството, инфлацията към този момент е овладяна

Никола Стоянов: Благодарение на мерките на правителството, инфлацията към този момент е овладяна

/КРОСС/ Как инфлацията повлиява цените на основните хранителни продукти в едни от най-развитите икономики в Европейския съюз? Къде е по-скъпо - в Германия, Италия, Нидерландия, Дания или България?

През изминалата година повечето стоки и услуги, както у нас, така и в цяла Европа поскъпнаха.Какви цени на основните хранителни продукти ни посрещнаха през 2023 г.?Проверяваме в един от най-големите хранителни магазини в Милано.

По данни на националната статистика на Италия потребителската инфлация е малко на 12%.

Започваме с банани на цена 0,98 евро на килограм, един килограм брашно на цена 0,89 евро. един хляб на цена от 1,19 евро, едно мляко на цена 1,35 евро, един литър слънчогледово олио на цена 2,49 евро, пилешко филе на цена 11,39 евро на килограм, 6 яйца на цена 1,99 евро. И за финал половин килограм бяла захар за 1,49 евро. Килограмът е 2,98 евро. Цялата сметка излиза 14,53 евро.

„Определено животът в Милано поскъпва през последната една година. Повечето хранителни продукти се качват с 10%, в някои случай с повече. Със сигурност увеличението при млечните продукти е с 10-15%. Септември месец киселото мляко е по 1,89 евро, а вече е на 2,09. Бананите тогава бяха под 0,90 евро, а вече са 0,98 евро. Може би най-сериозното поскъпване е в алкохола, където доста от бутилките се качват с над 20%", разказва Александър Хартарски, който е студент в Италия и специално извършви проверката.

В един от големите супермаркети в Германия студентката Преслава Гешева прави проверка на цените на основни продукти в едно домакинство.

8,6% е потребителската инфлация в Германия за декември миналата година. Това показват данните на федералната статистическа служба.

Първо вземаме банани, които са на цена от 1,09 евро на килограм. След това един бял хляб - 1,99 евро. Продължаваме с пилешко филе, което е 10 евро на килограм, излиза на 9,79 евро точна цена. Вземаме и една опаковка яйца - 6 броя на цена от 1,89 евро. И към покупките прибавяме едно олио - 2,69 евро. Следва прясно мляко на цена от 1,15 цента. Пакет брашно - 0,79 цента и пакет захар 1,49 евро. За тези 8 продукта цената в момента е 22 евро, същата покупка преди една година щеше да излезе около15-16 евро.

Отиваме на пазар и в Нидерландия. Студентката Борислава Константинова прави проверка в Айндховен в един от най-големите супермаркети, където пазарува основни продукти.

В страната на лалета потребителската инфлация за миналия месец декември е 9,6%, показват данните на нидерландската статистическа служба.

Цената за един килограм банани е 1,89 евро. 800 грама пилешко филе излиза 9,49 евро, а за килограм е 14,95 евро. Цената на 6 бр. био яйца е 3,87 евро. Бял хляб струва 1,09 евро, а литър прясно мляко - 1,39 евро. Цената на един литър олио е 3,69 евро. Един килограм брашно е 0,85 евро. Килограм захар е 1,28 евро.

„Общата стойност на този пазар излиза 29 евро, като със сигурност мога да кажа, че същият този пазар на същите тези продукти преди една година щеше да излезе около 20 евро, или съвсем малко над 20 евро. Хранителните продукти, както и цялостният начин на живот, е поскъпнал много тук в Нидерландия", коментира Борислава.

Студентките Дара Тошева и Ралица Василева отиват в един от най-популярните супермаркети в Копенхаген. По данни на Bloomberg потребителската инфлация в Дания за месец декември е 8,7%.

Първия продукт, който вземат, е бял обикновен хляб на цена за 500 грама от 9,30 датски крони, което се равнява на 2,50 лева. Купуват килограм банани за 10 датски крони, или 3,60 лева. Олио, което е на цена 24 датски крони, или 7 лева. Килограм пилешко месо е около 100 датски крони, или 26 български лева. Литър прясно мляко е 13,25 датски крони, или 3,50 лева. 2 килограма брашно струват около 14 датски крони, което се равнява на 3,70 лева, а килограмът е 1,85 лева. 6 броя яйца струват 19 крони, или 5 лева. 1 кг захар струва 12,95 крони, или 3,40 лева.

И така финалната сума на пазара Дания е 148,70 датски крони, или 39 български лева.

Според данни на Националния статистически институт индексът на потребителските цени за декември е 16,9%.

Според министъра на икономиката Никола Стоянов, благодарение на мерките на правителството, инфлацията към този момент е овладяна.

6 яйца у нас струват 3,14 лева. Това е един от продуктите, който поскъпна най-много и според данни на НСИ - с 18%. На какво може да се дължи това?

„До голяма степен, крайната цена зависи от големината на пазара, който се предлага и ако България е значително по-малък пазар в сравнение други, много е възможно цените да са по-високи", коментира Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите".

Един литър прясно мляко у нас струва средно 3,19 лева. Обикновен бял хляб "Добруджа" - 1,80 лева, а според данни на НСИ само за последния месец е поскъпнал с почти 2%.

Производителите се презастраховат с по-високи цени, заради несигурността, обясни тази седмица министърът на икономиката.

Има коментари за спекула, а от бизнеса признават, че в несигурни времена е нормално всеки да се застрахова малко по веригата и да сложи малко по веригата отгоре, защото не знае утре колко ще е токът, а в други ден каква ще бъде цената на газта.

Въпреки несигурния пазар, експертите препоръчват да не се презапасяваме както в началото на пандемията. Купувайки повече продукти, които в момента не ни трябват, всъщност по този начин помпаме инфлацията.

Един килограм банани струва почти 3 лева, килограм брашно - 1,69 лева, а най-евтината захар на рафта е 3,12 лева. За тези 8 основни продукта нашата сметка е 34,60 лева.

Какво показа международният ни пазар? В Българи най-евтини сред държавите, в които пазарувахме, са пилешкото месо, яйцата, олиото и белият хляб, но цените ни са съизмерими с европейските. За разлика от покупателната ни способност, която според последните данни на Евростат е на дъното в Европейския съюз. След нас по покупателна способност сред страните, в които пазарувахме, е Италия - тя е с почти два пъти по-висока покупателна способност от България.

бТВ, „Тази неделя"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.