• 05 Апр 2020 |
 •  USD / BGN 1.8135
 •  GBP / BGN 2.2263
 •  CHF / BGN 1.8544
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 8°C

Европа се бори за живота си, предупреди Урсула фон дер Лайен

Европа се бори за живота си, предупреди Урсула фон дер Лайен

/КРОСС/ В този момент наш върховен дълг и приоритет е да спасим живота и прехраната на европейците.

Това призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на дебат в Европейския парламент за европейските координирани действия в отговор на епидемичния взрив от коронавируса.

Решенията, които вземаме днес, ще бъдат помнени дълго време. И те ще оставят отпечатък върху фундамента на нашия Европейски съюз, предупреди тя.

В относително празния парламент Фон дер Лайен обяви, че светът се е променил от последната им среща и че COVID-19 е преломна точка за Общността.

Европа е задължена на всички вас...Приятели, историята ни гледа, подчерта германският политик.

Това е Европа, за която хората трябва да си спомнят на следващия ден. Европа, която работи с ускорено темпо, когато общото чувство е, че светът сякаш е спрял. Европа, която се отзовава, когато нейните граждани и държави членки се нуждаят най-много от нея. Европа, която поставя над всичко съпричастието и съчувствието...Европа, която в трудни времена е едновременно крепка и безкористна. Това е Европа, която искам, продължи тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че сега нещата се подобряват и страните членки започват да си помагат взаимно.

Тя обяви, че създават първия по рода си европейски резерв от медицинско оборудване като апарати за изкуствена белодробна вентилация, маски и лабораторни консумативи. Комисията ще финансира 90 % от този резерв чрез RescEU.

Затова предприехме мащабни действия за гарантиране на ключовите доставки на оборудване, например маски и предпазно облекло, като въведохме изискване за разрешение за износ за тях. Затова стартирахме няколко съвместни процедури за поръчки с държавите членки за комплекти за медицински изследвания, апарати за изкуствена белодробна вентилация и предпазно оборудване. Присъединиха се 25 държави членки, отбеляза тя.

От вторник знаем, че производителите могат да предоставят търсените от тях маски, ръкавици, очила и предпазни шлемове. Идните седмици следва да започнат първите доставки, добави Фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия каза, че е сформиран европейски екип от научни експерти, който ще помага при вземането на координирани мерки.

Успешен европейски отговор може да бъде координиран единствено, ако общият ни пазар и нашите граници функционират така, както трябва. Криза, която не признава граници, не може да бъде разрешена, като поставяме бариери между нас. Това беше обаче първият рефлекс на много европейски държави. Това е напълно лишено от смисъл. Също така противоречи из основи на нашия европейски дух. Причината е, че нито една отделна държава членка не може да посрещне сама собствените си нужди от медицински материали и медицинско оборудване. Нито една, предупреди председателят на ЕК.

Според нея няма никакъв смисъл някои държави да решават едностранно да спрат износа за други държави във вътрешния пазар. Тя припомни призива си за приоритетни "зелени ленти за преминаване", предназначени за най-съществения товарен транспорт. Те ще гарантират, че пресичането на границата не отнема повече от 15 минути.

Германският политик съобщи за инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса с цел насочването на 37 милиарда евро, които да смекчат въздействието на кризата, за да бъдат спасени човешки живот, работни места и стопански дружества.

Ние сме на кръстопът: ще ни раздели ли този вирус окончателно на бедни и богати? На заможни и на сиромаси? Или ще продължим да бъдем един силен Континент, един вземан на сериозно актьор на световната сцена? Можем ли да излезем от това положение даже по-силни и в по-добро състояние? Могат ли нашите общества, изправени пред кризата, да станат по-сплотени, може ли да нарасне респектът към нашите демокрации, попита тя.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ситуацията с Италия и Испания показа, че похвалната „европейска солидарност“ не съществува - това е измислица на политиците. В случай на неприятности, всеки остава сам на произвола на съдбата, съседите не само не си помагат, но и се опитват да оберат жертвата. Прецедентите с медицински маски, изпратени от Китай за Италия, откраднати от Чехия и Германия, са много показателни. И след възмущението от италианците отговорът на Ес беше...търсете справедливост в съда...

27.03.2020 18:21:08

Анонимен

До по-долния коментатор. Споко, бе, човече! Италианците ще запомнят! Те не са като безпаметната българската рая ... Италиански войник няма да има на Източния фронт!

27.03.2020 07:04:19

Анонимен

Днес Червената армия - т.е. медицинският й състав, помага на Италия! А, съюзниците на същата Италия от НАТО - правят учения по границите на Русия!!!

27.03.2020 06:59:29

Анонимен

Тая Лайнен не само прилича на жената на Гьобелс, отровила собствените си 7 деца преди Червената армия да влезе в Берлин, но и действа като нея. Но не само видът, а и произходът й е свързан с тия, които навремето докараха света до 50 милиона жертви. А днес такива като нея продължават делата от едно време...

26.03.2020 22:19:55

Анонимен

Закривайте ЕС! Колкото по-бързо, толкова повече хора ще спасите!!!

26.03.2020 20:46:20

Анонимен

Само като чуе човек празните приказки на който и да е от т.нар. европейски парламент, може ясно да си даде сметка, че нищо положително не ни очаква, ако сами не си помогнем. Справка Италия. Италия вече не вярва на клишета.

26.03.2020 18:49:21

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.