• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Боян Рашев: Откакто американският флот контролира света, Европа е все по-малко могъща

Боян Рашев: Откакто американският флот контролира света, Европа е все по-малко могъща

/КРОСС/ Европа много отдавна не разполага със собствен добив на метали в значими количества, нито има металургия, която да ги извлича от някакви концентрати. В последните две години Европа загуби голяма част от металургията си заради енергийната криза, много заводи затвориха. Това каза експертът Боян Рашев в предаването „Говори сега" по БНТ.

Преминаването на икономиката на Европа към военен режим означава нужда от много метали. „И то не просто стомана и алуминий, ами и редки метали като галий, германий, волфрам, които са нужни за снаряди, ракети, самолети. „Както довчера говорихме за Зелена сделка, днес изведнъж започваме да произвеждаме много оръжие - не знам как точно ще стане това. Със сигурност много от тези метали ще се внасят. И тук веднага ще си проличи колко зависима е Европа от други държави", обясни Рашев.

Европейският съюз трябва да може да си осигурява всички суровини, необходими за производство на оръжия. Това означава или да ги добива сам, или да контролира страните, извършващи добив. „Откакто американският флот контролира света, Европа е все по-малко могъща."

Европа внася най-много волфрам от Китай и Русия. „И сега идеята е да правим с този волфрам оръжия срещу Русия. Не съм сигурен, че руснаците ще са готови да ни го продават", коментира експертът.

Китай инвестира много в добив и производство на суровини. Там се рафинира 60% от медта в света. „Медна руда се добива навсякъде, но почти всички компании имат договори с китайски компании за изкупуване на тази медна руда и тя отива в Китай. Там се извлича медта", обясни Рашев.

Никелът е много ценен метал за производството на батерии. Индонезийското правителство инвестира много в това суровината да се добива там и да се рафинира, но основен инвеститор е Китай. „Допреди четири-пет години Индонезия добива 50% от никела в света. Цената се срина по такъв начин, че западните компании закриха мините и в момента светът е зависим от Китай.

Китайците изземат целия пазар на метали. Българската компания „Дънди Прешъс Метълс" е имал намерение да купи компания за добив на злато в Намибия, сделката е била обявена, но две седмици по-късно китайски инвеститори са предложили с 30% повече и сделката се разпада. „Две седмици след това „Дънди" обявиха, че продават металургично предприятие, което преработва концентрата от Челопеч - на китайци", даде пример Рашев.

Зелената сделка и военната икономика на Европа са несъвместими, категоричен бе експертът. „За да работи една военна машина, тя изисква много и евтина енергия, надеждна, през цялото време. Европа ще трябва да се върне обратно в ядрените централи и въглищата, ако иска да прави военна икономика. Ако Европейският съюз иска да военизира икономиката си, трябва да забрави за въглеродните квоти", заяви Рашев.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.