• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Янис Варуфакис: В никакъв случай България не трябва да се присъединява към еврото

Янис Варуфакис: В никакъв случай България не трябва да се присъединява към еврото

/КРОСС/ „С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, но пък има много повече за губене.Има много малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите и развитието. Има огромна липса на гъвкавост, която си налагате. Да не може да разчитате на собствената си валута в разгара на кризата. Струва ми се безсмислено. В никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото".

Това заяви бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис пред Нова телевизия.

„С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, но пък има много повече за губене. Ако погледнете историята на Европейския съюз след въвеждането на еврото и потърсите успешните истории сред новите членове, ще откриете, че най-големите ползи, които сме получили от ЕС, по никакъв начин не са свързани с еврото. Добре е за страните да са членове на Съюза, но не и на Еврозоната. Има много малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите и развитието.

Има огромна липса на гъвкавост, която си налагате. Да не може да разчитате на собствената си валута в разгара на кризата. Струва ми се безсмислено. В никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото", подчерта Варуфакис. Според него Полша и Чехия никога „няма да направят тази грешка". Варуфакис е учуден от решението на България да я направи. Няма да има сериозна разлика, след влизането в Еврозоната от гледна точка на пандемията. „Еврото няма да ви помогне.

Фалшивото усещане за полза се внушава от готовността на Европейските централни банки да печатат пари, но това е нож с две остриета. Моята препоръка е - стойте далеч", добави той.

Според него паднемията е щяла да приключи досега, ако всички са се ваксинирали. „За съжаление преживяхме два провала.

Първият беше, когато ЕС зрелищно се провали в това да осигури достатъчно бързо необходимият брой ваксини, от които се нуждаем. Това беше фиаско, организирано от лидера на ЕК Урсула фон дер Лайен. Беше отвратително, докато САЩ, Обединеното кралство и дори Русия напредваха с доставките на ваксини, ЕС не се справи. Вторият провал е, когато ваксините дойдоха и сега имаме достатъчно запаси, но голям процент от населението не искат да се ваксинират.

А нашите правителства не са достатъчно добри в убеждаването", каза икономистът. Според него те са отприщили езика на наказанията и налагат авторитарни мерки, които не работят. Той изрази притеснение, че новата вълна ще настъпи след месец.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Никой не ни пита, искаме или не...

10.10.2021 19:54:00

Анонимен

Много е прав гръцкият спец, който вече не е в управлението. И най-обикновеният знае колко си зависим, когато чужд разполага и ти управлява финансите. Зависимост подобаваща колониална, която засега е само в икономиката.

10.10.2021 18:48:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.