• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Петър Чобанов: Трябва максимално бързо да се присъедим към еврозоната, за да намалим рисковете

Петър Чобанов: Трябва максимално бързо да се присъедим към еврозоната, за да намалим рисковете

/КРОСС/ Петър Чобанов е бивш финансов министър, преподавател в Университета за национално и световно стопанство и член на икономическият съвет към министъра на икономиката.

- Какви ще са последствията за хората и има ли такива за хората от влизането ни в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз?

- Това е една цел, която се преследва от управляващите от 2009 г., която те успяха да изпълнят най-вече поради голямото настояване и усилия на финансовия министър и управителя на централната банка. Директните последици - положителни такива могат да бъдат повишаване на кредитния рейтинг, което се споделя от рейтингови агенции, но все пак трябва да се съобразим, че икономическата ситуация е тежка в момента и ще се усложнява допълнително.

По линия на банковия съюз - там като че ли се сдобихме с нови началници и ще видим какви ще са директните последици като рискът там е банките майки от еврозоната да изтеглят капиталите си от дъщерните си дружества тук в България, тоест да изтекат средства в размер на 5-6 млрд.Надяваме се, че това няма да се случи и правителството и централната банка ще могат да управляват този риск. Иначе това, което оттук нататък ни чака е да се съобразим, че правим следваща крачка към присъединяване към една зона, която е нестабилна.

Самият еврокомисар Джентилони наскоро отбеляза в интервю, че е заплашена от разпадане ако не се вземат сериозни мерки. Ние трябва по-активно да участваме в тази дискусия от позицията на фискално дисциплинирани, от позицията на страна, която в последните години все пак е поддържала добра бюджетна дисциплина и да настояваме да се намери решение на проблема с високозадлъжнялите страни от Еврозоната, така че като се присъединим наистина да влезем в зона, която ще спомогне за по-доброто ни развитие.

Ние поемаме риска да се опитваме да се присъединим с много слабо ниво на реална конвергенция, ние сме най-бедната страна в Европейския съюз и затова е необходимо да направим структурни реформи, които да подобрят условията за бизнес, които да доведат до увеличаване на производителността и оттам да се увеличат и доходите и да се присъединим повече към европейските нива.

- Няма срок, в който може да престоим в чакалнята на еврозоната, колко дълго може да се счита за реалистично?

- Зависи от нас. Колкото по-бързо влезем в еврозоната, в тази ситуация, толкова по-добре, тъй като престоят в чакалнята носи и някои валутни рискове макар, че те не са ясно изразени. Имаме категорично решение да поддържаме режима на валутен съвет, на паричен съвет при сегашното ниво на фиксиран курс, но все пак самото устройство на механизма е такова, че не трябва да го пренебрегваме.

Затова трябва да се стремим правителството да имаме такава стратегия, която да позволи максимално бързо да се присъединим към еврозоната. Знаем, че минималният срок е две години и на третата можем да станем участници. Надяваме се правителството да се придържа към такава стратегия, наистина така да направи необходимите реформи, така че това да се случи.

- Едно от неформалните условия за приемането ни в еврозоната е нашите заплати да са поне 70% от европейските, това може ли да се случи за две-три години?

- Категорично не може да се случи. Явно това неформално условие беше пренебрегнато, както от наша страна, така и от страна на европейските партньори, но в момента самата еврозона има нужда от силен сигнал, че независимо от кризата, в която се намира, все още има страни, които искат да се присъединят към нея.

Това са България и Хърватия, в момента всички останали извън еврозоната не искат и заради това може би надделя политическото решение - ние да бъдем поканени точно в този труден момент, който е труден не само за нас, но и за нашите европейски партньори.

Източник: БНТ

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ПРОТЕСТЕР

БЪЛГАРИ, НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ ОКОЛО ПРИЗИВА НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ПРОТЕСТА И ОТ ПОНЕДЕЛНИК РАНО СУТРИНТА ДА ОСЪЩЕСТВИМ ТОВА, КЪМ КОЕТО ТЕ ПРИЗОВАВАТ - ПЪЛНА БЛОКАДА НА ВСИЧКО ДО ИЗГОНВАНЕТО НА ХУНТАТА ОТ ВЛАСТТА. ТОВА Е ПЪТЯТ КЪМ НАШАТА НЕЗАВИСИМОСТ И СВОБОДА. ХОРА, ИДЕИТЕ ВИ СА ПРАВИЛНИ И ВСИЧКИ ВАШИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА СА НАПРАВЕНИ ОТ ДОБРО ЧУВСТВО, НО НЕКА ВСЕ ПАК ПОСЛЕДВАМЕ ОСНОВНОТО В ТЕЗИ РЕШИТЕЛНИ ЗА РОДИНАТА НИ ВРЕМЕНА, А ТО Е ПО МИРЕН ПЪТ ЧРЕЗ ДЕМОНСТРАЦИИ, БЛОКАДИ И ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ ДА ИМ ПОКАЖЕМ, ЧЕ ТИЯ, СРЕЩУ КОИТО ПРОТЕСТИРАМЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ. СЕГА ИЛИ НИКОГА! АКО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СМЕ ЗАЕДНО, В КОЕТО НИКОЙ ОТ НАС НЕ СЕ СЪМНЯВА, ШАЙКАТА, ББ И КАСКЕТА СА ОБРЕЧЕНИ.

18.07.2020 23:06:36

Само и само

Еврозоната дава възможност на Шайката за О време да натрупа като гърчорите 300 милиарда дълг. И на Мутропитека брюкселските зелки ще ги дадат само и само да спасят тоз бабуин.

14.07.2020 21:46:01

Долу мафията!

Българите ще си запазят лева защото противното означава да ни отнемат спестяванията и цените да нараснат двойно. А този мръсен депесарски чобанин, мафиот и солташак на Пеевски трябва да бъде вкаран в затвора по бързата процедура за национално предателство, доказателство за което е проповядваното от него за еврото.

12.07.2020 15:54:40

заблуди

Каква сигурност? В ЕС не фалират ли банки? Гърция, не беше ли в Еврозоната, когато натрупа 330 милиарда евро дълг? Единствената цел на управляващите е да отпадне Валутния борд, за да могат да взимат неограничени кредити. Които ще изплащат идните поколения!

12.07.2020 10:27:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.