• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

За първи път: БПЦ почита прославието на мощите на Св. патриарх Евтимий

За първи път: БПЦ почита прославието на мощите на Св. патриарх Евтимий

/КРОСС/ Днес за първи път Българската православна църква ще почете прославлението на мощите на Свети патриарх Евтимий Търновски, след като реликвата беше призната за автентична от Светия Синод. Тържествената литургия ще бъде отслужена в Бачковския манастир от Пловдивския митрополит Николай в съслужение със Старозагорския митрополит Киприан и Доростолския митрополит Яков.

С празничен Водосвет в новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния квартал "Люлин" ще бъде почетена паметта на светеца, който е един от най-големите закрилници на българския народ и книжовник.

"Храмът, именуван е на този български светец, който е покровител на България по време на най-тъмния период - падането под османска власт. Храмът е може би най-големият, който се строи през последните 30-40 години в България, с 1800 квадратни метра разгърната площ, което го прави- по-голям от "Света Неделя". Свети Патриарх Евтимий Търновски е една знакова фигура в българската история, духовен предводител и същевременно се превръща и във военен предводител на Второто Българско царство. Ние се опираме на този светец да бъде и защитник на българския род в това преломно време", обясни Атанас Димитров, член на църковното настоятелство.

Храмът "Св. Патриарх Евтимий" се изгражда изцяло с дарителски средства. До момента той е на етап груп стоеж, излети са основите, изграден е подземният етаж и първата плоча. Купени са и единайссетте камбани. За завършване на грубия строеж са необходими около 700 хиляди лева. Благотворителната кампания продължава и в момента.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.