• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Панчаревското езеро се заблатява, спасение не се вижда

Панчаревското езеро се заблатява, спасение не се вижда

/КРОСС/ Панчаревското езеро почти цялото е покрито от водорасли и наноси и водата на много места изобщо не се вижда, установи екип на "Дневник".

То трябва да се почиства периодично, за което са отговорни Министерството на земеделието, храните и горите, на което е възложено да го управлява и стопанисва, и Басейновата дирекция-Дунавски район. Не се почиства обаче, защото процедурата изисква езерото първо да се източи в голямата си част.

Тогава обаче щяло да спре подаването на промишлени води от него за нуждите на ТЕЦ-София. Има и още проблеми, но не се очертава да бъдат решени бързо.

Сега в езерото се изливат сиви потоци от бетонови и етернитови тръби. Те са от дъждовната отходна канализация, но към нея са се "вързали" тръбите с битови отходни води дори от административни сгради в Панчарево, каза Галина Бел от сдружение "За развитие на Панчарево и Кокаляне".

"Наносите, които идват от реките Искър и Бистришка, заедно с безконтролното изливане на отходни води от селището създават този "зелен килим" от водорасли, фекалии и битова химия. Хората перат, чистят и всичко по канализацията отива в езерото", добави тя.

Риболовци по брега казаха, че риба има, но досега не са виждали езерото в такова състояние.

"То вече не е за спорт и за високо спортно майсторство. Състоянието му създава огромни проблеми на всички", потвърди и олимпийската шампионка по гребане от Пекин 2008 Румяна Нейкова. Тя призова езерото, което е и тренировъчна гребна база, да се изчисти "преди да се случи нещо сериозно".

Новият кмет на район "Панчарево" е независимият Николай Гюров, който получи два пъти повече гласове на изборите от досегашния кмет на ГЕРБ Димитър Сичанов. Той е наясно с проблема – езерото не е почиствано от близо 30 години, а и в него безконтролно се изливат отходни битови води.

Населението на Панчарево расте, но канализация няма

"Не е тайна, при липса на изградена канализация, къде отиват битовите отпадни води – в езерото. Основното замърсяване с наноси идва от реките Искър и Бистрица, които се вливат в езерото. Техните корита трябва да се почистят", заяви кметът Гюров пред "Дневник".

"Особено неблагоприятна е ситуацията при стоящите води, каквито са в горната част на Панчаревското езеро. В мястото, където зауства река Витошка Бистрица, се наблюдава блатна растителност и водорасли. Междуведомствената работна група се обедини около мнението, че освен почистването на езерото Панчарево от наноси и водорасли, е необходимо да се приложи комплекс от мерки, за да се прекрати замърсяването на водите му от всякакъв род замърсители", се казва още в отговора на зам.-министър Василева до Министерския съвет.

Междуведомствена работна група произвежда препоръки

Споменатата междуведомствена работна група е сформирана по спешност със заповед РД09-570/13.06.2019 г. на министъра на земеделието Десислава Танева. В нея участват представители на Областната управа на София град, на Басейнова дирекция "Дунавски район", на Районна инспекция по опазване на околната среда-София, на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени" към Агенцията по метрология и технически надзор, на Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", както и на "Напоителни системи" ЕАД към земеделското министерство.

За състоянието на водите в езерото трябва да се грижи Басейнова дирекция "Дунавски район", която е със седалище в Плевен. От офиса им в София увериха "Дневник", че то редовно се проверява от техни екипи, но информация може да се получи само от централата в Плевен. От там обаче предпочетоха да не отговорят на отправения въпрос "Какви решения са подходящи за подобряване на състоянието му?"

Заради ТЕЦ-София все се отлага почистването

Езерото, всъщност е язовир, въведен в експлоатация през 1957 г., и е публична държавна собственост. На Министерството на земеделието, храните и горите е предоставено правото за управлението му. Поддържа се от "Напоителни системи" ЕАД, съгласно заповед на земеделския министър, тъй като се ползва за напояване, но оказва се и за промишлени води за нуждите на ТЕЦ София и на "Софийска вода".

Езерото е и място за отдих, спортуване и забавление на софиянци. Но за последен път частично е почиствано през 1992 г. Оттогава е изоставено и като е изкуствен водоем то няма своя система за самопречистване и вече очевидно се заблатява.

За да се изчисти от натрупаните тонове наноси, водорасли и замърсители, първо то трябва временно да се пресуши или поне да се понижи значително водата в него. Това обаче не можело да стане, "поради необходимостта от непрекъснато осигуряване на условно чиста промишлена вода за ТЕЦ "София", (която е към "Топлофикация София"). Това е оправданието, което дава зам-министър Василева до Министерския съвет за критичното състояние, в което е изпаднало Панчаревското езеро.

"Дневник" очаква отговор от "Топлофикация София" на отправеното питане дали ръководството на дружеството е уведомено за състоянието на езерото, от което черпи вода и кога е възможно, според технологичния процес на ТЕЦ-София, да бъде почистено то.

Дори и да бъде почистено, езерото отново ще се заблати, защото битовите отходни води от Панчарево няма да спрат, напомня кметът Гюров.

Спирането на отходните битови води е решението според кмета

"Липсата на канализация на Панчарево ясно показва, че ние и в бъдеще ще имаме същия проблем, дори хипотетично през 2020 г. да изчистим езерото от наносите, дали след 10 години проблемът няма да е със същата сила и дори по-голям? Затова, ако не решим проблема с изграждането на битова канализация този проблем ще се появява отново и отново", убеден е той. Парите, необходими за изграждането й, както и на пречиствателна станция, са десетки милиони лева. Отпускането на такава сума не може да стане бързо, а само след като бъде предвидена в бюджета за следваща финансова година.

Зам.министърът на земеделието Василева също препоръчва да се предприемат мерки за спиране на постъпването на непречистени отпадни битови води. "В противен случай ефектът от едно предстоящо почистване ще бъде бързо заличен", предупреждава и тя.

Засега земеделското министерство е предвидило 69 хил. лева само за изготвяне на проект "за частично почистване на наносите, които възпрепятстват провеждането на гребни мероприятия. За реализацията му обаче трябва да се осигури финансиране от всички заинтересовани страни", казва Василева.

Населението на район "Панчарево" се разраства с бързи темпове в последните десетилетия. Само в село Панчарево сега живеят поне 5000 души, като половината са адресно регистрирани, а останалите са приходящи, които работят в София, обясни кметът. Другите села - Кокаляне, Бистрица, Железница също непрекъснато увеличават броя на жителите си като "луксозни спални" за софиянци, по думите на Гюров.

Какво предизвиква умирането на езерото

"Биологичните замърсители на езерото обогатяват водите с фосфати и нитрати. След разлагане на мъртвите организми във водата се освобождават йоните на фосфора, азота и др. При такъв вид замърсяване се наблюдава засилено развитие на планктон, което предизвива "цъфтеж" на водата. Увеличава се необходимостта от кислород във водоемите, който бързо се изчерпва от израслата водна флора. В някои случаи е възможно измиране на рибата, поради недостиг на кислород", пише в писмо на зам.-министъра на земеделието д-р Лозана Василева в отговор на питане по проблема от администрацията на министър-председателя Бойко Борисов. То е от 18 юни и в него ясно се представя критичното състояние на езерото.

 

*Източник: https://www.dnevnik.bg/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.