• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Сергей Лавров: Русия се бори в Украйна не за територии, а за руския народ, за неговата история, религия и език

Сергей Лавров: Русия се бори в Украйна не за територии, а за руския народ, за неговата история, религия и език

/КРОСС/ Русия се бори в Украйна не за територии, а за руския народ, за неговата история, религия и език, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за медийната група "Радио и телевизия Португалия", предаде ТАСС.

"Виждате ли, това е подход като на пазар: аз давам на вас, вие давате на мен. Ние не се борим за територии, а за хора, за нашата история, религия, за руския език, който е официален език в цялата система на ООН и който сега се смазва не само в Украйна, но и в други европейски страни, в Прибалтика. И всички мълчат", каза руският външен министър в отговор на въпрос дали е възможен "мир в замяна на територия".

"Задавам въпроси на много мои събеседници, но никой не ми отговаря. Може ли някой да си представи Швейцария да забрани френския или немския език? Или пък Ирландия - английския език. Белгия би ли забранила фламандския? Това е невъзможно дори да си го представим. Във Финландия живеят 5,2 % шведи, а шведският език е официален. В Украйна етническите руснаци са поне 20%, а тези, които говорят и мислят на руски, са повече от половината. Така че не става въпрос за територии", добави Лавров.

Според руския външен министър украинският президент Володимир Зеленски "изпълнява заповед за унищожаване на всяка проява на руската цивилизация на територията на тази страна".

Разговорите с украинския президент Володимир Зеленски са безсмислени, той не действа самостоятелно, каза Лавров.

"Всички знаят, че Зеленски не е независим... На него му се казва какво да прави, задава му се линия на поведение. При следването на тази линия той разбира се импровизира в зависимост от текущата ситуация. Но няма смисъл да се говори с него", допълни руският външен министър.

Лавров изтъкна, че "мирната формула" на Зеленски е "добре известна на всички". "Формулата изисква капитулация и наказание на Руската федерация, както и получаване на репарации от нас", продължи той.

Според ръководителя на руската дипломация американският президент САЩ Джо Байдън не проявява интерес към мирното разрешаване на конфликта в Украйна.  

"Относно позицията на президента на САЩ Джо Байдън и неговото правителство. Те нито веднъж не предложиха да се търси мирно решение, а направиха критични коментари, когато имаше инициативи на страните от Глобалния Юг, когато бе оповестена инициативата на африканските страни и инициативата на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва", каза Лавров.  

Жителите на западните страни, които се "страхуват" от Русия, трябва по-скоро да се страхуват от своите собствени правителства, допълни руският външен министър. 

Източник:БТА

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Като вадите данни за Русия покажете и тези за България, за да може да се направи обективна оценка. Над всичко е нивото на бедност и от там следва всичко останало. А достъпа до здравеопазване и демографският срив и т.н. и т.н.

03.07.2023 07:59:32

Анонимен

Така се борите за руския народ, че човек се чуди как 30% са без тоалетна в дома си, 35% са без водопровод в дома си, 20млн. са под прага на бедност в Русия, за болни от ХИВ, туберкулозно болни, нарко зависими, по брой изоставени деца, по аборти сте на първо място на глава от населението. За ниво на инфраструктура да не говорим, а войната която започнахте само доказва колко изостанала държава сте, язък за двайсетгодишната пропаганда…Кенеф, пълен кенеф е Рашка.

02.07.2023 20:43:02

Анонимен

Упоритото настояване от страна на украинците за незабавно приемане в НАТО е показател за неуспеха на контраофанзивата и изчерпването на ресурсите за водене на военни действия. Цели се да въвличането на НАТО във войната.

02.07.2023 11:40:55

Анонимен

Слава на Русия. Русофобите да реват и страдат.

02.07.2023 11:25:20

Анонимен

Народите от тези територии ги избиваха укрите, а денацификацията не се осъществява по план, защото се подкрепя от вън, от месторожденията на национал фашизма, демилитаризацията също, заради постоянното милитаризиране от Запада, включително и България.

02.07.2023 09:48:20

Анонимен

Напускай териториите , катър грозен къде отиде денацификацията, къде отиде демилитаризацията, а народа на тези територии вие варварите от 21 век го избихте или прокудихте.

01.07.2023 21:16:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.