• 12 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8361
 •  GBP / BGN 2.2896
 •  CHF / BGN 2.0130
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 18°C

Всички университети, в които се преподава български език, ще могат да изпращат лектори в чуждестранни висши училища

Всички университети, в които се преподава български език, ще могат да изпращат лектори в чуждестранни висши училища

/КРОСС/ Процедурата за изпращане на лектори по български език в чуждестранни университети е облекчена с одобрена от правителството промяна в постановлението за осигуряване на преподаватели във висши училища извън страната. Целта на подготвените от МОН изменения е да се създадат условия за още по-ефективно изпълнение на политиката по засилване, популяризиране и укрепване на чуждестранната българистика. Това се очаква да окаже положително влияние както върху имиджа на българските лекторати в чуждестранните висши училища, така и за повишаване на интереса на чуждите студенти към българския език, литература и култура.

Право да командироват лектори вече ще имат и държавните висши училища, в които се преподава български език, без да се изисква акредитация в професионално направление „Филология" от област „Хуманитарни науки". Допълват се и показателите за измерване на постигнатите резултати от командированите преподаватели, като към тях ще се включват извършени дейности, свързани с популяризиране на българския език, литература, традиции и култура зад граница. Срокът за командироване се обвързва пряко с резултатите от работата зад граница за всяка учебна година и може да бъде до 6 години при условие, че има съгласие от страна на лектора, на командироващата българска институция и на приемащия чуждестранен университет.

Разширява се обхватът на потенциалните кандидати, като се допуска участието в конкурси не само на преподаватели, заемащи академични длъжности, но и на тези, които са на преподавателски позиции, съгласно Закона за висшето образование. Намалява изискването за преподавателски стаж (от 3 на 2 години), необходим на кандидатите, като се премахва изискването той да е непрекъснат през последните пет години.

Осигурява се възможност за признаване на учебната натовареност и развиваната академична дейност от командированите преподаватели за целите на академичното им развитие в България.

Пресцентър на МОН

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.