• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Фандъкова: Разработваме пилотен проект за водородна инсталация на едно от депата на „Метрополитен“

Фандъкова: Разработваме пилотен проект за водородна инсталация на едно от депата на „Метрополитен“

/КРОСС/ Първото училище с водородна инсталация за отопление е софийската гимназия по транспорт „Макгахан“. Извършена е подмяна на водогрейните котли, с която се намаляват с 30% вредните емисии във въздуха, е финансирана от Министерство на образованието и науката през 2021 г.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова и министрите на образованието акад. Николай Денков и на околната среда Борислав Сандов, кметът на „Слатина“ Георги Илиев присъстваха на представянето на новоизградената инсталация, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

„В момента разработваме пилотен проект за подобна водородна инсталация на едно от депата на „Метрополитен“. С нея ще намалим наполовина консумацията на електричество и ще произвеждаме за собствени нужди.“, каза кметът Фандъкова.

Йорданка Фандъкова посочи също, че през последните години Столична община реализира различни проекти за внедряване на технологии от възобновяеми енергийни източници в общински детски градини. По този начин, основно чрез соларни инсталации, намаляваме консумацията на електрическа енергия и подменяме стари отоплителни инсталации, уточни кметът на София.

В одобрения национален план за възстановяване и устойчивост са предвидени инвестиции в основни ремонти и внедряване на енергийна ефективност в сгради на детски градини и училища. Ние вече работим по списъка с проекти, с които ще кандидатстваме, заяви Фандъкова.

По думите на кмета Фандъкова - „При разговора ни днес с министър Сандов поисках при разработването на насоките за кандидатстване да предвидят възможност за финансиране на комплексни решения. Това означава не само ремонт и енергийна ефективност, но и възможност за изграждане на ВЕИ-инсталации, с които училищата и детските градини чувствително ще намалят разходите си и увеличат дела на алтернативните източници на енергия.“

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.