• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Училище помага на деца, засегнати от трусовете в Турция

Училище помага на деца, засегнати от трусовете в Турция

/КРОСС/ След опустошителното земетресение преди една година много турци все още не живеят в постоянни жилища. Обещаното възстановяване напредва бавно. Травмата от разрушенията е дълбока, особено сред децата. Именно на тях помощ и подкрепа оказва едно балетно училище - това на Фатма Сатар. Тя преподава танци и изкуство на около 300 деца няколко пъти седмично и се опитва да излекува поне част от раните, оставени от земетресенията.

Турският град Антакия, който някога е бил дом на стотици хиляди хора, сега прилича на поле от руини и празни парцели. В покрайнините на разрушения си роден град Енгин Ашкар се опитва да създаде усещане за нормалност за дъщеря си Кавин. Подобно на много други хора там, в зоната на земетресението, сега те живеят в контейнер - мрачна метална кутия, финансирана от правителството.

За да помогне на шестгодишната си дъщеря Кавин да се справи със страховете и травмите си след трусовете, Енгин я води на любимото ѝ място - в училището на Фатма. Някои от малките балерини там са останали сираци след бедствието. Учителката знае какво преживяват, защото самата тя е загубила роднини и приятели под развалините.

„Преди време повечето от децата не се усмихваха. Бяха постоянно разсеяни и толкова уплашени, че не искаха да напускат семействата си. Но бавно им помогнахме да преодолеят страховете си. Направихме го с изкуство, любов и съвместна работа. Просто искаме да си върнат част от стария живот", споделя Фатма.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.