• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Стефан Бакалов: Фентанил, дори при неволно вдишване, за една минута ще доведе до смърт

Стефан Бакалов: Фентанил, дори при неволно вдишване, за една минута ще доведе до смърт

/КРОСС/  При отваряне на пратка с фентанил, дори при неволно вдишване, за една минута резултатът ще бъде летален". Това каза Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика" на летище София, в студиото на „Тази сутрин".

Министерският съвет обяви създаването на нов орган, който да се бори с вноса и разпространението на наркотиците. През последните дни стана ясно, че изключително опасният наркотик фентанил вече е засечен в България и има няколко смъртни случая заради него.

Още преди 5-6-години предприехме мерки служителите, които ежедневно отварят наркопратки, да работят с ръкавици и маски. Наистина при отваряне на пратка с фентанил и при вдишване за една минута резултатът може да бъде летален, коментира Бакалов.

Фентанилът по дефиниция е силно обезболяващо, което се използва в хуманната и синтетичната медицина. Една от причините подземният свят да се насочи към този наркотик е, че от много малко количество има голяма печалба. От 1 грам фентанил се правят 10 000 дози. Когато това се прави в лаборатория, всяка една доза е правилна. Когато се прави в домашни условия, няма как да бъде толкова прецизно, обяснява Бакалов.

Антидот има, но не и в България. За последната година в Съединените щати благодарение на този антидот са спасени животите на 40 митнически служители.

Начините на трафикиране са няколко, като най-често се използват пощенски и куриерски пратки, защото не е нужно да бъдат изпращани големи количества, за да има печалба.

Няма как фентанилът да бъде разпознат визуално.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.