• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Covid-19 остава върху някои повърхности с дни

Covid-19 остава върху някои повърхности с дни

/КРОСС/ Коронавирусът може да остане активен върху различни повърхности в продължение на няколко дни поради образуването на микроскопичен филм, заключиха експерти от Индийския технологичен институт в Бомбай, а проучването им беше публикувано в списанието „Physics of Fluids".

Според констатациите на учените повече от 99,9% от течността от дихателните секрети се изпарява за няколко минути, но остава микроскопичен филм, в който вирусните частици оцеляват.

Този филм се изпарява по различно време, в зависимост от материала на повърхността, върху който е попаднал - за неръждаема стомана и мед този период е съответно около 24 и 16 часа. Върху пластмаса той може да остане повече от 150 часа. Както отбелязват авторите на изследването, професорите Rajneesh Bhardwaj и Amit Agrawal, тези цифри се основават на експерименти, използващи компютърни симулации, проведени в лабораторни условия, и вероятно са по-ниски в действителност поради наличието на различни променливи.

"Най-голямата изненада беше, че този микроскопичен филм изчезва за повече от няколко часа. Това показва, че бавно изпаряващият се нанометричен филм осигурява средата, необходима за оцеляването на коронавируса", каза Bhardwaj.

Изследователите отбелязват, че техният анализ подчертава необходимостта от редовно и цялостно почистване на повърхностите, за да се предотврати разпространението на коронавирусната инфекция.

По-рано учени от Медицинския университет в Киото установиха, че коронавирусът може да остане активен върху кожата средно девет часа, което е около пет пъти по-дълго от сезонния грип. Върху други повърхности, като метал и пластмаса, може да остане до няколко дни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.