• 22 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8359
 •  GBP / BGN 2.2843
 •  CHF / BGN 2.0205
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 6°C

Разследване на bTV: "Греховните" обществени поръчки

Разследване на bTV: "Греховните" обществени поръчки

/КРОСС/ Историята ни е за тази уникална по рода си църква от 12-ти век, която е реставрирана за стотици хиляди левове европейски пари. Община Рила избира, възлага и плаща на фирма-изпълнител, която обаче превъзлага голяма част от работата на подизпълнител. Подизпълнителят превъзлага на под-под-изпълнители. Част от последните се оплакват, че са единствените реални работници срещу цени много по-ниски от договорените в обществената поръчка. И не им плащат за труда вече 4-та поредна година.

Д-р Стефко Аенски е един от четиримата квалифицирани реставратори на стенописи, наети като крайни изпълнители по възстановяването на стените на стария храм. „Ние бяхме безумно щастливи, че дойде времето на този обект. В един момент стана така, че ние сключваме с една фирма, която въобще не я знаехме. Тя беше внедрена между нас и пълния инженеринг.

„Митстрой" всъщност ми се явява възложител. Пита се в задачата защo кметът и консултантът вмъкнаха тази фирма? Защо трябваше всъщност да не ни платят? След като ние опънахме цялата работа за художествената реставрация?", коментира д-р Стефко Аенски. Аенски и неговият колега Вацлав Купецки имат да взимат по над 8000 лв. финално плащане за труда в църквата.

„Четири години минаха, ние не сме спирали да се надяваме, но до този момент така и нищо не се е случило", казва реставраторът д-р Вацлав Копецки. Хиляди левове има да взима и Антонио - строител и археолог. С договори и протоколи той и управителят на фирмата им "Иридея" показват, че като последни по веригата са извършили строителната работа по възстановяването на църквата. „По договор трябваше да получим 113 000 лв. Оставаше да ни изплатят още петдесет и няколко хиляди лева. Осъдени са, че са ни длъжници, имат запор върху сметките", заяви Антонио Траянов, директор на фирма "Иридея". „Сметките са празни, фирмата няма никакво имущество, имаме изпълнително дело, но реално нищо от това не може да произведе действие", допълни Ирен Иванова, управител на фирма "Иридея". Проектът за реставрация на византийския храм "Свети Архангел Михаил" в Рила е с пари по европрограма "Трансгранично сътрудничество". Да видим отново къде са Аенски, Вацлав и фирмата на Антонио във веригата от изпълнители: През 2018 г. общината е избрала за цялата реставрация петричката фирма "Никмар Кънстракшън" срещу 385 812 лв. "Никмар" обаче решава да превъзложи и плати на фирма "Митстрой ЕООД". "Митстрой" превъзлага заданието на Аенски, Вацлав, други двама стенописци и фирма "Иридея" на Антонио. Реставраторите се договарят за общо 80 000 лв., а строителите от "Иридея" - за 113 900 лв., сочат договорите им с "Митстрой". Общо - 193 900 лв. Според протоколите за материалите, труда и количествата "Иридея" и стенописците вършат основната работа по европейския проект, и то на обща цена почти два пъти по-ниска от определената в поръчката на община Рила. Част от тези пари те не получават и до ден днешен. Описаната схема не е незаконна, смятат част от оплакалите се. Твърдят обаче, че тя е порочна и несправедлива. Тези проблеми ги имаше в строителството по магистрали и т.н. Защото една крупна строителна фирма, която с извинение няма една лопата, наема работата и дава на под-подизпълнители, а реално някой трябва да свърши работата. Те парите хубаво, парите са значими, но всеки като си вземе комисионите, в крайна сметка за изпълнителя не остава. Започват да се правят компромиси с материалите, както и с работната ръка. Дойде време за крайно плащане, оказа се, че крайно плащане за нас няма. Да бяха дошли поне да видят какъв е нашият труд, обидно е", отбеляза др Стефко Аенски. Ощетените твърдят, че те са извършили дейностите по поръчката. Позовават се на документи. В този протокол за отчет на "Иридея" за строителството например виждаме като първи разход - "уплътняване на земно легло за подов пакет" с количество - 52 броя. Същите 52 броя уплътнения виждаме в протокола на първия по веригата официален изпълнител „Никмар- Кънстракшън". Т.е. извършеното от фирмата на Антонио е отчетено и по европроекта пред общината. Разликата е в цените.

Ако общината отпуска на бройка уплътнение 4,58 лв., то последният по веригата изпълнители доставя материала за 3,21 лв. Подобни намалени разходи в заданията виждаме във всички протоколи от строителството. Антонио трябва да вземе парите си от подизпълнителя над него - „Мистрой", но продължава да си чака над 52 000 лв. неплатена сума. Тези проблеми ги имаше в строителството по магистрали и т.н. Защото една крупна строителна фирма, която с извинение няма една лопата, наема работата и дава на под-подизпълнители, а реално някой трябва да свърши работата. Те парите хубаво, парите са значими, но всеки като си вземе комисионите, в крайна сметка за изпълнителя не остава. Започват да се правят компромиси с материалите, както и с работната ръка. Дойде време за крайно плащане, оказа се, че крайно плащане за нас няма. Да бяха дошли поне да видят какъв е нашият труд, обидно е", отбеляза др Стефко Аенски.

Ощетените твърдят, че те са извършили дейностите по поръчката. Позовават се на документи. В този протокол за отчет на "Иридея" за строителството например виждаме като първи разход - "уплътняване на земно легло за подов пакет" с количество - 52 броя. Същите 52 броя уплътнения виждаме в протокола на първия по веригата официален изпълнител „Никмар- Кънстракшън". Т.е. извършеното от фирмата на Антонио е отчетено и по европроекта пред общината. Разликата е в цените.

Ако общината отпуска на бройка уплътнение 4,58 лв., то последният по веригата изпълнители доставя материала за 3,21 лв. Подобни намалени разходи в заданията виждаме във всички протоколи от строителството. Антонио трябва да вземе парите си от подизпълнителя над него - „Мистрой", но продължава да си чака над 52 000 лв. неплатена сума. „Фирмата ни няма неуредени задължения към свои доставчици, а това дали нейните доставчици имат неуредени задължения към поддоставчици, ние няма как да знаем и не сме длъжни да знаем". Стигаме и до самата "Митстрой", сключила договорите с реставраторите и строителя, без да им доплати. Нейн собственик през друга фирма е бизнесменът и бивш политически активист Васил Илиев, познат на обществеността от далечната 2000-та година като кандидат за кмет на Бургас от местните структури на СДС. Питаме го как фирмата е станала подизпълнител на реставрацията в Рила.

- Поканиха ни колеги - друга фирма строителна "Никмар "- да бъдем техни подизпълнители, каза Васил Илиев.

- Какво имате вие, което въпросната фирма няма?

- Свободен към момента ресурс. Те са по-голяма, по-мощна фирма и в този момент имаше нужда от нашата помощ.

- Дали се познавате с кмета на Рила?

- Аз лично не го познавам, нямаме никаква свързаност.

- Вие квалификация в реставрацията като фирма имате ли?

- Ние, ако имахме, щяхме да го изпълним без тези реставратори.

- "Иридея" и въпросните реставратори твърдят, че нищо не сте свършили и, че основната работа е свършена от тях.

- Ние сме присъствали, освен с технически ръководител, с наши работници, освен това сме осъществявали доставка на материали.

Антонио обаче не помни нито работници, нито материали от "Митстрой" на обекта. И призовава Илиев да докаже доставки със свои протоколи. Бизнесменът ни казва, че няма разрешение от колегите си да показва документите в детайли.

„Абсолютно нормална търговска практика е някой да наема подизпълнител, той да ангажира свои и чужди ресурси", констатира Васил Илиев, съсобственик в Митсрой ЕООД. Питаме го и за недоплатените пари на реставраторите и строителя. Да, дължим ги, не сме ги изплатили - по една много тривиална причина, която се случва на много строителни фирми - към момента, в който трябваше да осъществим плащанията към тях и към въпросната "Иридея", изпаднахме във финансови затруднения, породени от това, че към нас не постъпиха пари от други наши възложители в голям размер. Не отричаме, че ги дължим, ще ги платим", обеща Васил Илиев.

Ощетените обаче са скептични. „След като аз ги осъдих и ги дадох на съдия изпълнител, извинявайте, превели са ми 300 лв. Нямат имущество, нямат капитал, нищо, така ми казва съдия изпълнителят", обясни д-р Стефко Аенски. „Фирма, на която сме запорирали сметките, строи жилищна сграда, и то в центъра, на „Опълченска". Законът не може да защити нашите права, въпреки че сам констатира, че ние сме изправната страна", коментира Ирен Иванова, управител на фирма "Иридея".

Към днешна дата църквата "Свети Архангел Михаил" е обновена във видa отпреди 9 века, когато византийците са владеели земите ни. Изографисан по времето на император Мануил Първи Комнин, храмът дава своя принос в Средновековното ни наследство от тъмния период между Първото и Второто българско царство.

Докато в наши дни - фирми продължават да печелят обществени поръчки на база висок финансов оборот, хора като Антонио, Аенски и Купецки успяват единствено да влязат последни във веригата от плащания - за да свършат работата. Да, дължим ги, не сме ги изплатили - по една много тривиална причина, която се случва на много строителни фирми - към момента, в който трябваше да осъществим плащанията към тях и към въпросната "Иридея", изпаднахме във финансови затруднения, породени от това, че към нас не постъпиха пари от други наши възложители в голям размер. Не отричаме, че ги дължим, ще ги платим", обеща Васил Илиев. Ощетените обаче са скептични.

„След като аз ги осъдих и ги дадох на съдия изпълнител, извинявайте, превели са ми 300 лв. Нямат имущество, нямат капитал, нищо, така ми казва съдия изпълнителят", обясни д-р Стефко Аенски. „Фирма, на която сме запорирали сметките, строи жилищна сграда, и то в центъра, на „Опълченска". Законът не може да защити нашите права, въпреки че сам констатира, че ние сме изправната страна", коментира Ирен Иванова, управител на фирма "Иридея".

Към днешна дата църквата "Свети Архангел Михаил" е обновена във видa отпреди 9 века, когато византийците са владеели земите ни. Изографисан по времето на император Мануил Първи Комнин, храмът дава своя принос в Средновековното ни наследство от тъмния период между Първото и Второто българско царство. Докато в наши дни - фирми продължават да печелят обществени поръчки на база висок финансов оборот, хора като Антонио, Аенски и Купецки успяват единствено да влязат последни във веригата от плащания - за да свършат работата.

Да, дължим ги, не сме ги изплатили - по една много тривиална причина, която се случва на много строителни фирми - към момента, в който трябваше да осъществим плащанията към тях и към въпросната "Иридея", изпаднахме във финансови затруднения, породени от това, че към нас не постъпиха пари от други наши възложители в голям размер. Не отричаме, че ги дължим, ще ги платим", обеща Васил Илиев.

Ощетените обаче са скептични. „След като аз ги осъдих и ги дадох на съдия изпълнител, извинявайте, превели са ми 300 лв. Нямат имущество, нямат капитал, нищо, така ми казва съдия изпълнителят", обясни д-р Стефко Аенски. „Фирма, на която сме запорирали сметките, строи жилищна сграда, и то в центъра, на „Опълченска". Законът не може да защити нашите права, въпреки че сам констатира, че ние сме изправната страна", коментира Ирен Иванова, управител на фирма "Иридея".

Към днешна дата църквата "Свети Архангел Михаил" е обновена във видa отпреди 9 века, когато византийците са владеели земите ни. Изографисан по времето на император Мануил Първи Комнин, храмът дава своя принос в Средновековното ни наследство от тъмния период между Първото и Второто българско царство. Докато в наши дни - фирми продължават да печелят обществени поръчки на база висок финансов оборот, хора като Антонио, Аенски и Купецки успяват единствено да влязат последни във веригата от плащания - за да свършат работата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.