• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Делото срещу полицая, обвинен за смъртта нa Джордж Флойд при арест, се очаква да започне догодина

Делото срещу полицая, обвинен за смъртта нa Джордж Флойд при арест, се очаква да започне догодина

/КРОСС/ Съдията, който ще гледа делото срещу бившия полицай Дерек Шовин и още трима негови колеги за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест на 25 май в Минеаполис, насрочи началото на процеса за 8 март догодина, предадоха Франс прес и ТАСС.

На предварителното заседание Шовин присъства чрез видеовръзка от затвора със строг режим, в който се намира от месец. Бившите му колеги Джей Кюн, Томас Лейн и Ту Тао, които са обект на съдебно преследване за съучастничество, се явиха лично в съдебната зала. Кюн и Лейн, които по-рано бяха освободени под гаранция от 75 000 долара, се явиха заедно с адвокатите си. Тао остава под стража и присъства на заседанието с охрана.

Флойд почина при арест, след като Шовин използвал при задържането му задушаваща хватка. На видеозапис се вижда полицаят да притиска Флойд към земята с коляно върху тила му, докато той няколко пъти казва, че не може да диша, а после губи съзнание. Шовин продължава да затиска Флойд въпреки намесата на минувачи.

Ден след случилото се четиримата полицаи бяха уволнени. На Шовин беше предявено обвинения в непредумишлено убийство, а на колегите му - в съучастничество и подстрекаване към убийство.

По време на вчерашното съдебно заседание адвокатът на Шовин се оплака, че мнозина висши политици, включително кметът на Минеаполис и дори президентът Доналд Тръмп, коментират случая. "Делото предизвиква голям обществен интерес, но ако тези изявления продължат, ще поискам от съда да ги забрани", заплаши Ерик Нелсън.

Съдията Питър Кахил, който забрани камерите в съдебната зала, също настоя делото да се гледа в съда, а не в медиите, и предупреди, че ако това не стане, ще поиска преместване на процеса извън окръг Хенепин.

Магистратът определи 8 март 2021 г. като възможна дата за начало на процеса, но отбеляза, че тя може да бъде променена в зависимост от хода на процедурата.

Следващото заседание е насрочено за 11 септември.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.