• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Един изстрел е достатъчен: Русия ще получи ново оръжие срещу самолетоносачи

Един изстрел е достатъчен: Русия ще получи ново оръжие срещу самолетоносачи

/КРОСС/ Тихоокеанският флот чака сериозно попълване - модернизираните атомни подводници 949АМ "Антей". Според източник на РИА Новости от корабостроителната индустрия, те са в състояние да вземат на борда повече крилати ракети, отколкото всеки друг кораб във ВМС. А по характеристики и бойни възможности те ще се доближат до атомните подводници от последното, четвърто поколение.

В Северния и Тихоокеанския флот служат осем атомни подводни ракетни крайцера (APRK) от проект 949A. Подводниците редовно ходят на дълги патрули през океаните и участват в учения. Антеите, подобно на бомбардировачите Ту-22М3, са козовете на руския флот в сблъсъка с ударните групи на самолетоносачи. Единственият им недостатък е възрастта.

Най-младата лодка К-150 "Томск" тази година навършва 26 години, останалите вече са над 30 - малко прекалено за военноморска техника. Министерството на отбраната обаче не бърза да отписва "Антей", въпреки че се строят атомни подводници от следващо поколение.

Програмата за модернизация е разработена през 2010 г. Първият APRK на актуализирания проект 949AM ще бъде K-132 Иркутск (на въоръжение от 1988 г.). Крайцерът е в ремонт повече от 13 години, но по редица причини истинската модернизация започна едва през 2019 г. Тази година се очаква връщането на атомната подводница в Тихоокеанския флот.

На първо място, Иркутск ще бъде модернизиран с оръжия: вместо тежки свръхзвукови противокорабни ракети P-700 Granit, те ще получат по-леки и по-мощни Оникси и Калибри. Освен това броят ще се увеличи до 72 единици. Нито един флаг на руския флот няма такъв арсенал. В същото време на Антей дори не се наложи да преработва корпуса - модифицирани бяха само пусковите контейнери.

Нов живот за Висшата лига

Един непълен залп на такъв APRK е достатъчен, за да се гарантира унищожаването на група самолетоносачи - няма корабна система за противовъздушна отбрана, способна да отблъсне няколко десетки високоскоростни боеприпаси наведнъж. Освен това бойната мощ на „Антей“ само ще нараства. Съвсем скоро хиперзвуковите Циркони, поставени в същите инсталации като Калибъра, ще влязат масово на въоръжение. Дори на Запад признават, че няма с какво да се свалят най-новите руски противокорабни ракети.

Бойната информационна и контролна система (CICS) "Omnibus-M" ще опрости и автоматизира много процеси. Освен това ще бъде актуализиран почти целият електронен пълнеж, на лодката ще бъде инсталирано модерно комуникационно оборудване и хидроакустичен комплекс.

„Модернизацията ще удължи експлоатационния живот с най-малко десет години и ще разшири бойните възможности на Тихоокеанския флот“, каза по-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу.

След „Иркутск“  в корабостроителницата отива К-442 „Челябинск“. Работата по него ще продължи до 2025 г.

Атомният ловец

Подводниците 949А през 80-те и 90-те години бяха истински пробив. Това е нов етап в развитието на ядрените крайцери, които според концепцията за асиметричен отговор се противопоставиха на ударни формирования на самолетоносачи. В сравнение с предшествениците на проекти 659 и 675, тези атомни подводници бяха по-малко "шумни", бяха по-бързи, имаха три пъти повече боеприпаси и радикално подобрени оръжия.

Основният им „аргумент“ са 24 свръхзвукови противокорабни ракети „Гранит“, които достигат целта на височини от 25 метра до 17 километра и ускоряват до два и половина числа Мах. Смята се, че само един боеприпас със 750-килограмова проникваща бойна глава ще обезвреди надводен кораб от първи ранг. „Гранитите” бяха поставени извън здравия корпус, в странични контейнери, наклонени напред с 40 градуса. Освен това всеки кораб има две 650 мм и четири 533 мм торпедни апарата с 28 торпеда.

Ударен тандем

Командването на флота обаче не разчита само на модернизация. Приоритет е закупуването на четвърто поколение многоцелеви APRK 885M "Ясен-М". Сега ВМС разполагат с три такива крайцера - К-561 "Казан" и К-573 "Новосибирск", както и водещият - К-560 "Северодвинск".

Те имат оптимизирани контури на корпуса, актуализирана елементна база от електронни оръжия, модерно оборудване и материали. Трябва да се отбележи, че всички компоненти се произвеждат в Русия. Преди това много се купуваше в страните от бившия СССР.

В допълнение към десет 533-мм торпедни апарата, „Ясен“ носят осем универсални вертикални пускови установки, всяка с пет калибъра. В зависимост от задачата - различни модификации: противокорабни, противоподводни или за удари по наземни цели. Лодката може да носи и по-мощните P-800 „Оникс“ за стрелба по големи надводни цели, както и обещаващите „Циркон“.

Планира се крайцерите от новото и предходното поколение да се използват в тясна връзка. „Антей“ ще бъде „плаващи арсенали“, а по-малко забележимият „Ясен“ ще провежда разузнаване и издава целеуказание.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

При необходимост един антиамерикански тандем във военно и технологино между Русия и Китай ще постави САЩ в сигурна губеща позиция и двете страни го знаят. Случващото понастоящем е само показване на мускули.

17.01.2022 21:26:36

Анонимен

За да създадеш оръжие ти трябват знания в много области. Това е само продукт на компилация на достиженията в науката. Прилагат ги и в други области. В отговор на санкциите минаха на собствени продукти и въвелите санкциите изреваха на умряло. Не знам как е отсечена цифрата 80 % за скотски живеещите, но съм сигурен, че са по-добре от нас. А в големите градове са много, много по-добре. Така, де, щатите имат върху какво да помислят ( ако имат с какво да мислят политиците им) А, и още нещо: към момента руснаците имат много по-добри оръжия при над 10 пъти по-малък бюджет. Изглежда в щатите много се краде.

17.01.2022 18:54:08

Анонимен

Как пък нещо друго не роди таз руска глава, ами само оръжия, само плашене, онзи ден един депутат предложи да нанесът един превантивен ядрен удар на щатите, ей тъй да ги видят колко са велики....извратени мозъци....а 80%от руснаците живеят като скотове...

17.01.2022 14:50:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.