• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Престрелката“ за парите за земеделие не спира

Престрелката“ за парите за земеделие не спира

/КРОСС/ Скандалът около парите за земеделие се разраства. Преди дни се появи информация, че 358. 1 млн. лв. са стопираните европейски фондове за България. От тях 250. 4 млн. лв. били по земеделските програми към 31 юли тази година.

Това ставало ясно от отчета на Министерството на финансите за състоянието на фискалния резерв. И то малко след крилатата фраза на министъра на земеделието Десислава Танева, която посъветва земеделците да си траят за измамите с евросредствата „ за да имаме усвояване" .

Бившият министър на иконимиката в служебния кабинет на Марин Райков - Асен Василев начерта доста мрачна прогноза за бъдещето на страната, като каза, че на практика разполагаемите средства за земеделие били 9.78 млрд.лв. , от които в БНБ 9.2692 млрд. А със спрените от Европейския Съюз пари, общата сума достигала 10.1389 млрд.лв. към края на юли.

Министър Тaнeвa, обаче реагира светкавично и в отговора си, свързан с твърденията на Василев обясни, че нямaло нитo eдин cпрян eврoцeнт пo прoгрaмитe зa зeмeдeлиe "Нямa нитo eдин eврoцeнт cпрян пo прoгрaмитe пo зeмeдeлиe. Нe caмo тoвa, ниe cмe в рeжим нa плaщaния, oт 16 oктoмври влизaмe нa дирeктни плaщaния 20/20 пo вcички мeрки. В нacтoящaтa 2020 г. e ocигурeн нaй-гoлeмият финaнcoв пaкeт зa пoдкрeпa нa зeмeдeлcкитe cтoпaни.

Вcичкo върви бързo - и кaтo пoдaвaнe и oбрaбoтвaнe нa зaявлeния, и кaтo плaщaнe", категорична беше тя. Танева заяви, че твърдe рaнo влязoхмe в прeдизбoрнa кaмпaния, а зa вcичкo кoeтo ce прaви, cи имa прaвилa и фoрми нa oтчитaнe. В унисон с думите й от Държавен фонд земеделие, ежедневно заливат медиите с информация за изплащаните милиони европейски средства по различните програми за подпомагане на земеделието в страната. В последните часове преди днешния празник, от разплащателната агенция съобщиха, че Европейската комисия е възстановила на България близо 1 милиард евро.

От пресцентъра на ведомството уточняват, че Еврокомисията регулярно и в пълен размер възстановява сумите от Европейски фонд за гарантиране в земеделието ( ЕФГЗ) и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) към Държавен фонд „Земеделие". Хората на изпълнителния директор на фонда - Васил Грудев твърдят, че през настоящата календарна година до момента, размерът на възстановените субсидии е 997 935 367 евро. От тях 769 963 833 евро са върнати към ДФЗ по линия на директните плащания и селскостопанските пазарни механизми, които се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ).

Последният транш бил от 3 септември и бил в размер на 430 569 евро, заявяват от разплащателната агенция. Общият размер на възстановените субсидии по Програмата за развите на селските райони била 227 971 534 евро, като последният транш от тях е преведен на 18 август и бил в размер на 82 292 382 евро, твърдят от разплащателната агенция. Средствата по тази програма идват по линия на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Ръководството на Държавен фонд „Земеделие" официално заяви, че средствата декларирани от фонда се възстановяват на 100% от ЕК и няма никакво забавяне в изплащането им. А кой крив и кой прав, ще разберат земеделците.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.