• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Испания: Възстановителният фонд на ЕС не е благотворителност

Испания: Възстановителният фонд на ЕС не е благотворителност

/КРОСС/ Съвместните заеми от дълговите пазари на държавите от Европейския съюз за финансиране на фонд за възстановяване от икономическата криза, причинена от пандемията Covid-19, не е благотворителност, заяви испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая преди решаваща европейска среща на върха на 17-и и 18-и юли, цитирана от Ройтерс.

Всички участващи страни ще допринесат за изплащането на дълга, дори северните т.нар. "пестеливи" държави, посочи тя в понеделник в интервю за белгийската радиостанция RTBF.

"Страни като Холандия няма да предоставят благотворителни средства на Испания или Франция", каза г-жа Гонсалес. Всяка държава би поела част от общия дълг, пропорционален на икономическата ѝ тежест, допълни тя..

Според Гонсалес Германия би допринесла с 20% в емитирания съвместен дълг от името на ЕК, Испания с 9%, а Холандия, например, с 6%.

27-те лидери на Европейския съюз трябва да се срещнат по-късно тази седмица (на 17 и 18 юли), за да договорят седемгодишната бюджетна рамка на ЕС и създаването на възстановителен фонд в размер на 750 милиарда евро, финансиран чрез общ дълг.

Две трети от сумата (500 млрд. евро) би трябвало да бъдат предоставени на пострадалите от коронавирусната криза страни членки под формата на безплатни субсидии, а една трета (250 млрд. евро) под формата на подлежащи на връщане заеми.

Идеята за създаване на този фонд постави богатия, "пестелив" север от ЕС срещу силно задлъжнелия юг, който беше засегнат и по-силно от пандемията напомня Ройтерс.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.