• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Как финансовата криза се отразява на частните пенсионни фондове?

Как финансовата криза се отразява на частните пенсионни фондове?

/КРОСС/ Бързото разпространение на COVID-19 в целия свят, тежките последствия за заразените и липсата понастоящем на ваксина и лечение на това заболяване доведоха през последните няколко месеца до драматичен спад на финансовите пазари. Засегнати бяха основно рисковите активи, като акции, корпоративни облигации и дълга на развиващите се държави.

Какви са особеностите на финансовата криза, която настъпва?

Сред основните причини за настъпващата финансова криза можем да очертаем:
-  ограничената възможност да се контролира разпространението на COVID-19;
- негативните последствия за глобалната икономика от шока в търсенето и предлагането, породен от блокирането на цели държави/региони и действащите в тях индустрии;
- вероятността от фалити на компании в най-засегнатите сектори и увеличаване на безработицата;
- първоначалната липса на фискални стимули в различните държави, които да подпомогнат най-уязвимите хора и сектори на икономиката;
- спадът на петрола поради очаквания за намалено бъдещо търсене и невъзможността да бъде договорена сделка между ОПЕК и Русия за намаляване на добивите, която доведе до ценова война между участниците.

Повечето данни сочат, че глобалната икономика ще изпадне в рецесия, като е трудно да бъде предвидена дълбочината и продължителността на икономическия спад. Финансовите пазари реагираха мигновено на случващото се, като изброените по-горе фактори доведоха до негативно представяне на рисковите класове активи. Това се отрази на всички институционални инвеститори, включително и на пенсионните фондове.

Частните пенсионни фондове по време на криза

Трябва да отбележим, че диверсификацията на портфейлите на пенсионните фондове помага за избягване на спадове, характерни за най-рисковите класове активи. Представянето на пенсионните фондове за първото тримесечие на 2020 г. е значително по-добро от това на рисковите класове активи.
През месеците април и май правителствата и централните банки по целия свят оказаха безпрецедентна подкрепа на глобалната икономика срещу влошените перспективи. Предприемането на тези мерки, в унисон с общите усилия за намирането на лекарство и ваксина, подобрението на пандемичната обстановка и постепенното отваряне на икономиките доведе до частично възстановяване на финансовите пазари. Независимо, че през първото тримесечие на 2020 г. доходността на пенсионните фондове реализира сериозни спадове, към настоящия момент тези спадове са чувствително намалени.

Глобализацията и нейните ефекти върху икономиката

Периодът на последните 24 месеца обхваща две фази на спад на глобалните финансови пазари - в края на 2018 г. станахме свидетели на невиждан по размер глобален търговски конфликт между САЩ и останалите им търговски партньори, а през 2020 г. наблюдаваме проявления на рецесия с мащаби по-високи от всяка рецесия след Втората световна война.

Важно е да се знае, че един от съществените белези на дейността по пенсионно осигуряване е дългосрочният й характер. В тази връзка, реализираните временни загуби от управлението на активи в пенсионните фондове отразяват краткосрочни спадове на финансовите пазари, следствие от глобалните икономически сътресения. Тези спадове трябва да се разглеждат в контекста на световната стопанска ситуация, а не като безвъзвратни загуби за осигурените лица.

Диверсификация за минимизиране на загубите

Управлението на портфейлите на пенсионните фондове в страната е съобразено с изискванията и ограниченията на Кодекса за социално осигуряване и инвестиционните политики на фондовете, публикувани на интернет сайта на компаниите.

С цел постигане на оптимално ниво на риск и едновременно с това изпълнение на поставените в инвестиционните политики на пенсионните фондове цели повечето пенсионни фондове се стремят да поддържат глобално диверсифициран инвестиционен портфейл в различни класове активи.

Смятам, че в дългосрочен план стратегията за изграждане и поддържане на глобално диверсифициран инвестиционен портфейл е правилната и ще доведе до изпълнение на поставените цели.

Регулация и държавни мерки

С влошаването на икономическите данни в резултат от пандемията централните банки в целия свят предприеха драстични мерки за подкрепа на икономиките.

В САЩ Федералния резерв намали основния си лихвен процент до нула, възобнови покупките на държавни облигации, стартира програма за покупки на корпоративни облигации и инициира редица други мерки.

Европейската централна банка вече беше намалила основния си лихвен процент на -0.50% в края на миналата година, но реагира на случващото се, като започна нова програма за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP) и облекчи допълнително условията на целевите си операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO).

В резултат на предприетите мерки пазарните участници очакват основните лихвени проценти да останат на ниски нива през следващите няколко години. Това се отразява на лихвите по депозити в страната, като се очаква в следващите няколко години те да останат близки до текущите ниски нива.

Цикличността на икономиката поддържа добрата възвръщаемост частните пенсионни фондове

В тази ситуация доброволните пенсионни фондове са добра алтернатива за дългосрочна инвестиция и спестяване.

Защо?

Поради следните причини:

1. Предлагат експозиция в глобално диверсифициран портфейл;
2. Начисляват такса за управление само в годините с положителна доходност;
3. Дават възможност за ползване на данъчно облекчение.

Не е за пренебрегване и фактът, че пенсионните фондове, за разлика от останалите институционални инвеститори в страната, публикуват детайлните си портфейли на интернет страниците си след края на всяко тримесечие. Тази прозрачност позволява всяко осигурено лице да следи как са инвестирани средствата му.

 

Автор: Александър Вучков/NN България

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.