• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Министърът на вътрешните работи откри кръгла маса „Доброволните формирования – важна и ценна част в борбата с бедствията и пожарите“,

Министърът на вътрешните работи откри кръгла маса „Доброволните формирования – важна и ценна част в борбата с бедствията и пожарите“,

/КРОСС/ УНСС беше домакин на кръгла маса на тема „Доброволните формирования – важна и ценна част в борбата с бедствията и пожарите“, организирана от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН)-МВР.

Специален гост на събитието беше министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков.

Сред официалните гости бяха и главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН-МВР, Благой Станчев, парламентарен секретар на Националното сдружение на общините в Република България, старши комисар Красимир Шотаров, директор на дирекция "Оперативни дейности" към ГДПБЗН, д-р София Стоименова, главен секретар на „Български червен кръст“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров поздрави участниците в събитието с „Добре дошли в УНСС!“ и отбеляза, че УНСС през годините има много добро партньорство с Министерството на вътрешните работи и с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, което носи добавена стойност на обучението по икономика на отбраната и сигурността, което университета предлага. Много сме щастливи, че имаме възможността да бъдем домакини на такова събитие и да спомогнем за моделирането и да улесним дискусията за защитата на населението при бедствия и пожари и организиране на доброволните формирования, област, която става все по-важна на фона на климатичните промени и предизвикателствата пред които е изправен света“.

Министър Бойко Рашков благодари на проф. Димитров за съдействието и отбеляза, че не се чувства точно като гост, защото е преподавател в УНСС. Той приветства организаторите и участниците във форума и отбеляза: „За всяка съвременна държава защитата на населението при пожари и природни бедствия, както и опазването на имуществото, културните и материалните ценности, е важна и отговорна задача. Общество ни се нуждае от една устойчива, модерна и работеща система за осигуряване на тази защита“. Министър Бойко Рашков подчерта, че в тази система, освен органите за пожарна безопасност и защита на населението, все по-важна роля имат и гражданите, чрез участието си в доброволни формирования.

Главен комисар Николай Николов представи „Стратегията  за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2021-2030 г.“. Той направи анализ на ситуацията за дейността на доброволните формирования до момента, очерта визията за тяхното развитие и стратегическите цели заложени в документа. Комисар Николов обърна внимание, че „доброволните формирования са допълнителен и ценен ресурс на всяка община, за подкрепа и самостоятелно действие, при възникване на пожари, бедствия и извънредни ситуации. Усилията само на една институция не са в състояние да развият доброволното движение в максимална степен. Като работим заедно за подкрепа, насърчаване, поддържане и укрепване на доброволчеството, ще бъдем по-ефективни, по-способни да посрещнем предизвикателствата, пред които сме изправени и по-адаптивни към променящата се среда“, каза комисар Николов

В кръглата маса с доклад на тема „Предизвикателства и перспективи на Национална асоциация на доброволците в Република България“ се включи д-р Ясен Цветков, председател на асоциацията. Георги Влайков,          ръководител на доброволно формирование „Аварийно спасяване Пловдив“, представи дейността на организацията.

Във форума участваха представители на областните администрации на Смолян, Пловдив, Благоевград, доброволно формирование „Аварийно спасяване Пловдив“, Национална асоциация на доброволците в Република България, доброволци от 10 клас от град Белово, служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.