• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Милка Христова: „Чистота Искър”ЕАД е емблематичен пример за безхаберието на Столична община

Милка Христова: „Чистота Искър”ЕАД е емблематичен пример за безхаберието на Столична община

/КРОСС/ Състоянието на общинското дружество „Чистота Искър" е емблематичен пример докъде може да бъде доведено едно общинско дружество, поради лошо ръководство, занемарен контрол и безхаберие от страна на Столична община, за съжаление и от принципала СОС. Това заяви заместник-председателят на групата на БСП Милка Христова по време на днешното заседание на общинския съвет.

„Икономическите резултати показват печалба от 2,4 млн. за 2014г., едва 18 хил. лв. за 2018г. и загуба от 1,526 млн. лв. за 2019г.", посочи Христова и допълни, че от миналото лято това дружество е във фокуса на общественото мнение, респективно се предполага, че е на особено внимание от страна на управляващите Столична община.

Тя припомни, че при приемането на годишния финансов отчет за 2018г. на „Чистота Искър", е обърнала внимание на колегите си общински съветници, че силно влошените икономически резултати са логични и няма как да бъдат други при условие, че след смяната на директора Илко Чанков дружеството започва да работи като „пощенска кутия - трансмисия", чрез която предоставените му общински средства изтичат към външни изпълнители.

„През последните години „Столична община възлага пряко, без обществена поръчка, на "Чистота Искър" дейностите по сметопочистване на районите "Люлин", "Красна поляна" и "Красно село", както и зимното почистване на Природен парк "Витоша", територията на район "Панчарево" и район "Витоша" на обща стойност около 12 млн. лв. От тази сума дружеството изразходва около 11,3 млн. лв. - 94% за "външни услуги" под формата на фиктивни договори за наем на техника, които по същество представляват договори за осъществяване на дейностите от подизпълнител, с което грубо се заобикаля и нарушава ЗОП", обясни заместник-председателят на СОС от БСП.

„По този начин за дейност „Външни услуги" през 2017г. са изплатени - 7, 5 млн. лв., през 2018г. - 12 млн. лв., а през 2019г. - 18 млн. лв., които в по-голямата си част са свързани с дейностите „сметоизвозване и сметопочистване", прикрити като договор за наемане на техника от „Грийн партнърс" АД", каза Милка Христова.

По думите й през 2019г. на „Чистота Искър" е извършена проверка от дирекция „Вътрешен контрол" на Столична община, която е приключила с доклад с изключително тежки констатации - за редица допуснати нарушения в управлението на това дружество - сключване на неизгодни договори, незаконно превъзлагане на дейности, лобистки назначения, явни конфликти на интереси, неправилно отчитане на извършени дейности.

„2019г. бе изборна и въпреки многократните настоявания на съветниците от БСП, този доклад не беше предоставен на вниманието на СОС, а беше изпратен от г-жа Фандъкова в прокуратурата. Самата тя няколкократно заяви, че договорът с „Грийн партнърс" ще бъде прекратен" , посочи социалистката.

Христова изтъкна, че съветниците от БСП ясно са заявили, че незаконосъобразните управленски практики следва да са на вниманието и на СОС, защото няма гаранции, че тези лоши практики не продължават. Докладът до днешна дата обаче не е представен официално.

„Оказахме се прави, годишният финансов отчет на „Чистота Искър" за 2019 г. показва, че лошите практики продължават", категорична бе Милка Христова.

Тя обясни, че през 2019г. приходите на „Чистота Искър" от Столична община са увеличени значително - от 19 млн.лв. за 2018 г. на 25, 250 млн.лв. или с 6, 177 млн. лв. повече, във връзка с възлагане дружеството да поддържа паркове и градинки на територията на общината. Разходите за външни услуги обаче също са се увеличили чувствително - от 12, 4 млн. лв. през 2018 г. на 18, 165 млн. лв. през 2019г. - тоест точно с около 6 млн. лв. От доклада към ГФО 2019 г. става ясно, че увеличението на външните услуги с 6 млн.лв. през 2019г. се дължи не на друго, а отново на увеличаване на средствата за наем на техника.

„Изводите се налагат от само себе си - продължава практиката на източване на общинското дружество „Чистота Искър" ЕАД. Столична община възлага пряко дейности на дружеството, а то чрез незаконосъобразни договори за наем на техника насочва почти изцяло тези средства към външни изпълнители, заобикаляйки ЗОП и правилата на свободната конкуренция", категорична е Христова.

По думите й има информация, че фиктивният договор за наем на техника с „Грийн партнерс" е прекратен едва в началото на 2020 г., а не през 2019г., както многократно е заявявала г-жа Фандъкова.

„Ето защо, общинските съветници от БСП няма да подкрепим ГФО за 2019г. на „Чистота Искър". Настояваме, най-после докладът на дирекция „Вътрешен контрол" на СО да бъде предоставен на общинските съветници, за да бъде официално обсъден в комисиите, заяви тя - Нека г-жа Фандъкова да спре да използва оправданието, че не може да го предостави, защото го е изпратила в прокуратурата".

„Трябва да бъде назначена нова проверка, която да установи спрели ли са незаконосъобразните управленски практики и има ли нови такива. Това е задължително, за да бъдат взети адекватни и действени мерки от страна на СОС. Практиката показва, че само удобната, за пред гражданите, смяна на управители и директори не води до промяна в стила на управление на дружеството. Икономическите резултати за 2019г. го доказват", категорична бе Милка Христова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.