• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

БСП към Мария Габриел: Не приемаме подхода, по който беше определена номинацията за премиер

БСП към Мария Габриел: Не приемаме подхода, по който беше определена номинацията за премиер

/КРОСС/ Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел се среща с представители от парламентарната група на „БСП за България“.

"България има нужда от работещо правителство, осъзнаваме голямата си отговорност, ключовата дума е диалог. Ще работим за екип и стратегия за България за трите А - амбиция, авторитет и ангажимент. Амбиция, че сме способни да съставим правителство, авторитет на България в Европа, текат интензивни процеси, ангажиментът към хората", заяви Мария Габриел. Тя призова към диалог, изпълнен със съдържание.

Габриел представи 10-те основни приоритета, сред които стабилно правителство, стабилни публични финанси, борба с инфлацията, с високите цени, дълбока правосъдна реформа, Шенген, трайна евроатлантическа ориентация, сближаване на регионите и тяхната специализация, здравеопазване за хората.

"Изключително важни за нас са младите хора", каза още Мария Габриел и увери БСП, че няма да има орязване на социалните плащания.

От своя страна Георги Свиленски благодари на Габриел за поканата за срещата и я поздрави за номинацията ѝ за премиерския пост.

„Искам да изкажа обаче огорчението, че не приемаме подхода, по който беше определена номинацията за премиер. На тази среща много по-полезно, важно и ефективно щеше да бъде да присъстват и г-н Борисов, и г-жа Нинова. Отсъствието и на двамата поставя определени въпроси в посоката как се вижда съставянето на правителство. Не е ясно какво правителство търсите - на ГЕРБ, от експерти, от специалисти, правителство с "Продължаваме промяната". В крайна сметка нашите приоритети не ги виждаме в голяма част от тези приоритети, каза Свиленски.

Днес Мария Габриел започна разговори с представители на партиите в Народното събрание в търсене на подкрепа за съставяне на кабинет. Вчера стана ясно, че преговори ще се водят с всички парламентарни сили без "Възраждане".

По-рано тази сутрин номинираната за премиер Мария Габриел представи приоритетите си. По думите ѝ ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Eлена Гун

МАРА ТАШАКА Колкото и цинично да звучи, все пак трябва да си кажем бруталната истина - ГЕРБ придложиха пълен т...к за премиер. Нищо, че е с женско име, то в днешните либерални времена това нищо не означава. А и Габриел, както и да си го гледаме, си е мъжко име по българските правила. Та Мара Та...а щяла да ИСКА свалянето на Иван Гешев като главен прокурор. То, Марче, тая работа само с искане не става. И можене си трябва. А с моженето вече го закъсвате. Да напомня, че 2020 година огромна част от народа беше по улиците и площадите и искаше свалянето на Борисов и Гешев, ама не се получиха нещата. Ристе Бойкикиев също много му се искаше да го свали, ама и на него не му се получи. Та ти ли, Марче, мислиш, че ще ти се получи? Изявлението на който и да е политически лидер в цивилизования свят, че иска да сваля главният прокурор, би предизвикало чутовен скандал. Най-малкото защото е пряка и брутална намеса в друга независима власт. Главният прокурор не е функция на правителството и не се избира нито от него, нито от Народното събрание. Та е тръгнала Мара да се побара? Сваляне на главен прокурор не може да има по политически причини. Може да се направят законодателни промени за разследване на главния прокурор. Но дотам. Сваляне на който и да било прокурор по искане на политик или политическа партия, е грубо нарушение на всички демократични правила. То, че Гешев не е цвете, а си е напрамо боМба, е ясно. Но си има закони и правила, които не могат да се газят като от говедо на къра, както се опитват да го правят от ГЕРБ. Извън чисто принципните неща, ГЕРБ явно са прежалили Гешев, въпреки, че той много работа им свърши. Но пък те са си неблагодарници, това е ясно на всички. От друга страна, малко трудно ще се преборят с него, откъдето и да е. Видяхме лелката в Министерство на правосъдието как стана за смях дори при най-обикновен дебат с Гешев. В същото време, Гешев има възможността да удари противниците си много жестоко, защото знае какви са ги вършили, спокойни, че са под чадъра. Интересното предстои. Ясно е само едно - Мара Т...ка не става!

11.05.2023 15:22:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.