• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Проф. Гайдарски: Мерките са хаос, как се правят 11 000 теста на ден в едва 60 лаборатории?

Проф. Гайдарски: Мерките са хаос, как се правят 11 000 теста на ден в едва 60 лаборатории?

/КРОСС/ През 2006 година, във връзка с птичия грип, е бил създаден пандемичен план с ясно разписани стъпки на действие и министерствата, които трябва да бъдат ангажирани при епидемичен взрив. Сега обаче този план не се прилага. Това каза в ефира на „Тази сутрин" бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

На въпрос не е ли бил различен вирусът тогава, Гайдарски отговори, че вирусът си е вирус. Борбата с тях се провежда по един и същи начин. Птичият грип не беше по-малко опасен тогава, отколкото сегашният. Специално в този вирус се намесиха и други сили - тук има вече политически, икономически и финансови претенции и услуги, които виждате какво става.

Гайдарски цитира данни, казани му от шеф на една от големите лаборатории у нас, че на ден в една лаборатория се правят максимум по 120 PCR теста, а в страната лабораториите са общо 60. Как тогава на ден се обявяват по 11 хиляди теста, попита той.

По отношение на мерките срещу коронавируса бившият здравен министър коментира, че в момента цари хаос.

Един път ги разпускаме, после затягаме... Дистанционно обучение на студентите - не се прави разлика между студенти и студенти. Нали разбирате, че студенти по икономика и финанси спокойно могат да бъдат обучаване дистанционно. Но я ми кажете, как се обучават дистанционно студентите по медицина, коментира Гайдарски.

По думите му критичността на ситуацията идва от факта, че в страната няма подготвени достатъчно специалисти в областта на вирусологията, а голяма част от лекарите и сестрите са изплашени и не искат да работят в COVID отделенията.

Гайдарски отхвърли твърденията, че българите са недисциплинирани по отношение на предпазните средства, като каза, че по улиците вижда хора с маски. По отношение на самите маски добави, че те предпазват, като най-добри са хирургическите маски, които обаче задължително трябва да се сменят често.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.