• 07 Фев 2023 |
 •  USD / BGN 1.8150
 •  GBP / BGN 2.1907
 •  CHF / BGN 1.9629
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -7°C

Астрономите получиха сигнал от галактика на 8,8 милиарда светлинни години

Астрономите получиха сигнал от галактика на 8,8 милиарда светлинни години

/КРОСС/ Учени са използвали радиотелескопа Giant Metrewave Radio Telescope, който се намира в Индия, за да получат най-далечния радиосигнал от Космоса. Той идва от толкова далечна галактика, че учените никога преди не са записвали радиосигнали от толкова далечни разстояния. Новото изследване дава надежда, че тайните на ранната Вселена могат да бъдат разкрити с помощта на технологиите, с които човечеството днес разполага, пише Forbes.

Астрономите успели да получат сигнал от галактика с названието SDSSJ0826+5630, която се намира на невероятно далечно разстояние от нас - 8,8 милиарда светлинни години. Галактиката е издала този сигнал, когато Вселената е била само на 4,9 милиарда години, но тъй като тя непрекъснато се разширява, са били необходими 8,8 милиарда години, преди сигналът да бъде записан от индийския радиотелескоп.

Получаването на сигнал от такава далечна галактика означава, че тя съществува много по-близо до раждането на Вселената или Големия взрив, отколкото всяка друга галактика, откривана с помощта на радиотелескопи. Тоест учените за първи път регистрират такъв сигнал.

Според Арнаб Чакраборти от университета „Макгил", Канада, галактиките излъчват различни видове сигнали, но преди това учените са регистрирали точно такъв сигнал само от много по-близки до нас галактики. Например предишният рекорд бил получаване на такъв радиосигнал от галактика на 4,4 милиарда светлинни години от нас.

По думите на учените напредъкът в радиоастрономията предоставя повече данни за ранната Вселена, която се оценява на повече от 13,7 милиарда години. Учените използвали Giant Metrewave Radio Telescope, за да уловят радиосигнал от далечната галактика с определена дължина на вълната, а именно 21 cm.

За да получат такъв сигнал, учените са използвали добре познат метод в астрономията, наречен гравитационни лещи. С него могат да се открият много далечни обекти, като се използва друг масивен обект, например огромна галактика, която се намира между галактиката, която астрономите търсят, и Земята. Светлината от по-отдалечения обект се изкривява и усилва от по-близкия до нас обект и в този случай увеличението е било 30 пъти. Благодарение на това радиотелескопът успял да улови този сигнал.

Учените отбелязват, че колкото по-далече е галактиката, толкова по-слаби стават радиосигналите. Поради това те са трудни за улавяне от съвременните радиотелескопи. Но новият научен пробив доказва, че изследването на галактики много далеч от нашата планета с помощта на съществуващите технологии все пак е възможно.

Тоест възможно е да се наблюдава галактика от ранната Вселена с помощта на съществуващи нискочестотни радиотелескопи. Според Чакраборти подобни изследвания ще помогнат да се разбере от какво се състоят галактиките на невероятно далечни разстояния от Земята.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.