• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Димитър Ганев: Изчегъртването победи възмездието

Димитър Ганев: Изчегъртването победи възмездието

/КРОСС/ „Има такъв народ“ ще бъде формацията, която ще реши дали ще има или няма правителство след предсрочните избори на 11 юли. Дори и след този вот протестните партии няма да имат достатъчно мандати и ще трябва да разчитат на подкрепата на една от партиите от системната опозиция, най-вероятно, БСП. Правителство най-вероятно ще се състави, а служебният кабинет на Румен Радев ще послужи като основа.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Той заяви, че в предходното 45 Народно събрание са се оформили три групи:
1. лагерът на протестните партии, включващ „Има такъв народ“, Демократична България, „Изправи се! Мутри вън!“, разполагащи с 92 мандата;
2. лагерът на системната опозиция – БСП и ДПС, с които протестните партии не пожелаха да си сътрудничат;
3. ГЕРБ, които бяха в изолация;

„Единствената възможност за съставяне на правителство в бъдещото НС е, ако протестните партии се договорят и излъчат кабинет, който обаче трябва да бъде подкрепен от някоя от партиите на системната опозиция. Най-вероятно това ще бъде БСП. Колкото и да увеличат своите резултати трите протестни партии, много малка е вероятността от 92 мандата през април сега да скочат на 122, за да имат мнозинство“, подчерта Ганев.

Той смята, че след предсрочните избори все пак ще се стигне до съставянето на кабинет.
„Служебното правителство ще бъде нещо като пример и основа. Бъдещият кабинет няма да включва ярки политически фигури, а по-скоро експерти. Още повече, че „Има такъв народ“ не разполага за момента с такива ярки партийци“, заяви политологът.
Димитър Ганев не изключи част от служебните министри да запазят постовете си. Това са тези от тях, които през тези три месеца ще направят добро впечатление на бъдещото мнозинство.

Възмездието няма легитимност

Коментирайки призива на лидера на БСП Корнелия Нинова, която при откриването на предизборната кампания в събота призова за възмездие, Димитър Ганев заяви: „В българското общество през последните три десетилетия има ясно усещане за дефицит на справедливост. Всеки един опит, всяка една заявка за възмездие би трябвало да среща някаква почва. Въпросът не е само какво казваш, а кой го казва. В случая с г-жа Нинова и с БСП това не звучи достатъчно легитимно в очите на по-голямата част от българските граждани“.

Политологът подчерта, че това не е негово лично мнение, а се базира на резултатите от последните парламентарни избори, които се проведоха на 4 април.

„В крайна сметка българският избирател търсеше възможност да изкаже своя протестен вот на изборите и в случая не избра БСП. Избра друга партия - „Има такъв народ“, която взе лъвския пай от протестния вот, а БСП не беше припозната като алтернатива. В този смисъл българинът избра „изчегъртването“, а не „възмездието“. Имам предвид игра на думи – двете метафори, които идват от „Има такъв народ“ и БСП“, обясни Ганев.

Заявката на Радев

По отношение на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев преди малко повече от месец, политологът заяви, че трябва да имаме предвид, че сегашният държавен глава е издигнат, подкрепен и избран заради БСП. Заради това в неговия състав има толкова много представители на червените.
„Радев разчита предимно на подкрепата на БСП на изборите, които го очакват в края на месец октомври. За него беше изключително важно редовият социалист да припознае този кабинет като свой. По тази причина такава характерна фигура за лявото пространство и БСП като Янаки Стоилов е част от служебния Министерски съвет, а „острие“ като Антон Кутев е неговият говорител“, заяви Димитър Ганев.
Той припомни, че всеки, който се е отцепвал от БСП и е създава свой проект не е бил подкрепян от левия избирател. Такъв е и случаят с бившия лидер и президент Георги Първанов, чиято формация АБВ взе на изборите 2014 г. едва 4%, а след това дори не успя да влезе в следващите НС. Т.е. за избирателя на БСП е водеща партията, това се е доказало през последните 30 години и Радев разбира това.
В същото време тази подкрепа явно няма да е достатъчна за преизбирането му за президент в края на октомври, за това той е включил в кабинета си представители на демократичната общност /икономическите министри Асен Василев и Кирил Петков, който дори е сред учредителите на „Да, България“/ и на протестиращите /културния министър проф. Велислав Минеков/.

„Самият Слави Трифонов заяви в едно свое изказване преди изборите, че Радев му допада и вероятно ще го подкрепи за президентските избори. Дори „Има такъв народ“ да имат свой кандидат, Радев ще бъде на балотаж и съответно Трифонов може да бъде поставен в такава ситуация да го подкрепи, най-малкото, защото електоратът му симпатизира на Радев. Но все още е рано за сметки за президентските избори“, обобщи политологът от „Тренд“.

В ГЕРБ няма лидерски въпрос

По отношение на ГЕРБ Ганев отбеляза, че там въпросът с лидерството на Бойко Борисов не стои на дневен ред. „Една немалка част от хората, които гласуват за ГЕРБ, гласуват за Борисов. Оттеглянето му не стои на дневен ред. Освен това има специфични баланси в партията, които той успява да удържа“.

„Общностният код“ на ДПС

Според Ганев не трябва да сме учудени от факта, че ДПС не се разграничиха от Делян Пеевски, след като САЩ му наложиха санкции.
„Тук има по-дълбок прочит. ДПС е изграждана като организация, която чувства някаква общност и се защитава помежду си, защото част от разказа на ДПС е, че тя възниква като организация след Възродителния процес, за да защитава правата и свободите на хората, на които са им били отнети. Това е общност, закърмена във враждебна среда. В случая политическият инстинкт на ДПС е да подкрепи на всяка цена своите представители, независимо какво се случва, защото това е техният общностен код, а не като при другите партии провинил си се и те изхвърляме. Има нещо по-дълбоко от елементарния тактически ход, дайте да се разграничим от Пеевски, защото са го санкционирали от САЩ“, заяви той.

Резултатът, който ДПС ще получи на тези избори, независимо от ситуацията с Пеевски и отварянето на нови секции в Турция, фактически няма да се отрази на политическата конфигурация, отбеляза Димитър Ганев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Грамотен анализ! Ясно е, че партиите на протеста ще имат увеличение, но то ще бъде с не повече от 10 - 15 депутати. Недостатъчно за стабилно правителство. ОП също ще влязат в парламента. Тогава единствен изход освен "избори до дупка" е сериозна подкрепа от БСП и ДПС, при ясно очертани условия и хоризонт от две години. Правителство с ясна перспектива да направи истински анализ на предишното управление, да накаже когото трябва без изцепки и отмъщения, и да даде перспектива за ново демократично развитие. Затова партиите трябва още отсега да направят план и ясна перспектива - иначе сме изгубени, при още едни избори хората ще се върнат към БМБ-статуквото като предпочетат "стабилността" на авторитарната и олигархична псевдодемокрация пред демокрацията.

18.06.2021 20:52:17

Анонимен

Шеф на българското разузнаване с изявлението си за някаква „дълга ръка на Русия“ в България не го представя като топ разузнавач, а като чиста политическа „калинка“.

17.06.2021 19:00:52

От ПРАВЕН СВЯТ за шефа на ДАР

Хайдушка поляна 12 | 17 Юни 2021, До коментар #12 от Ами ако ние си отворим устите за Атанасов? : Атанасов стана председател на ДАР заради жената, с която живее от няколко години на семейни начала. Тя е най-близкия човек до Бойко Борисов и е началник на неговия кабинет в Министерски съвет. Казва се Деница Желева и вече 10 години неотлъчно е до премиера. За разлика от Севда обаче е интелигентна и човек на германската фондация на канцлера Меркел "Конрад Аденауер". Тя го съветва по всички важни въпроси, свързани с международната политика, което също е приоритет на разузнавача. По този начин Наско, както галено го нарича човекът от Банкя влезе в най-най-приближения Му кръг и затова брани поста и ментора си с цената на всичко, стигайки дори дотам да иска импийчмън на човека, който на практика го лишава от редица привилегии и облаги. Но нека не ги мислим влюбените гълъбчета Деница и Наско... Как бе завладяна Държавна агенция „Разузнаване“ /ДАР/ от т.нар.задкулисие : В края на 2015 бе приет закона за ДАР. Тогава по предложение на тогавашния председателя на ДАР, все още генерален консул в Мюнхен и подсъдим – лицето Драгомир Димитров, Бойко Борисов назначава нов зам.-председател. Това е Ангело Прокопиев – началник на отдел в ДАНС. Кой разпореди на Борисов да го назначи – някой много силен. До смяната на Драгомир Димитров през август 2018, А. Прокопиев отговаря за маловажни неща в ДАР. През август 2018 е назначен нов председател на ДАР – освободения сега Атанас Атанасов, който дава пълна власт и правомощия на А. Прокопиев – защо? В ДАР разузнавачите си знаят, че реално управлява А. Прокопиев. Той се обгражда от послушни служители, като предпочита преназначени от ДАНС. Ако той реши, че нещо трябва да стане, то става и тогава председателят на ДАР А. Атанасов просто послушно изпълняваше. Защо? Може би защото Прокопиев е трябвало да научи веднага имената на всички оперативни източници. Атанас Атанасов също е посочен от кръга "Банкя" и въпросите са много. Защо напр. още през 2008 г. съдения за десетки милиони директор на разузнаването Кирчо Киров го подбира за бъдещ ръководен кадър на тази служба.Защо 10 години по-късно Б. Борисов го предлага и защо президентът подписва указа – толкова ли са силни, или държат всичките? Атанас Атанасов е силно зависим от мафиотския кръг – но с какво го държат, те си знаят. Защо преди това, през 2015 Драгомир Димитров издига Атанас Атанасов за директор на дирекция в ДАР при положение, че знае каква е оперативната му кариера – например, че има агент по който са изхарчени над 1 милион лева и с който Атанасов има „странна“ връзка, както и една чужда служба. С това ли го държат? Кой го държи? Може би А. Атанасов има подкрепата на бивш голям началник, чийто син е обгрижвал в чужбина с държавни пари. Преди време стана известен и още един факт, че ГЕРБ, ОП и ДПС тайно подготвяха законови промени за преминаване на СВИ /военното разузнаване/ към ДАР. Това е изключително опасно и вредно за държавата.Сливането на двете служби е силно погрешен професионален ход – по случая е имало дебати в миналото. Така ще се създаде нова мега структура подобна на ДАНС, но под контрола на дълбоката държава. Така ще заобиколят президента – ако случайно не се съгласи да назначи, посочен от нея напр. шеф на СВИ. Партньорите го знаят, но защо не реагираха? Защо все още се мълчи за проверките в ДАР след смяната на ръководството през август 2018? Защо се извършваха проверки по анонимни сигнали? Какво ДАНС проверяваше няколко месеца в ДАР? Къде е равнопоставеността между службите и принципа „необходимост да се знае“? Какво е констатирано? Защо се проверяваше само до 2017, а не от 2012 до 2017 г., периодът в който начело бяха хората на Цветан Цветанов – Драгомир Димитров и Георги Миленов, последният все още генерален консул в Рамала? Какво проверяваше повече от половин година АДФИ в ДАР? Защо прокуратурата не казва нищо, както оповести проверките в СВИ? За какви нарушения АДФИ налага глоба на бившия председател на ДАР – Драгомир Димитров? Защо бе сменен финансовия директор в ДАР? Защо бе сменен служителя по сигурността на информацията в ДАР? Защо се гонеха и мачкаха професионалисти с реални резултати – и последствията са срив, загуба на професионализъм и дори на агентура? Защо не се работи и се покриват данни за трафик и контрабанда? Защо главният прокурор и Влади Горанов като финансов министър посещаваха сградата на ДАР? Какво отношение има главния прокурор и независимата съдебна власт към бюджета на ДАР? Спазва ли се у нас още принципът на Берия и НКВД – да се издигат посредствени, но зависими хора? Защо всички държавни институции досега мълчаха по темата „разузнаване“, включ. и опозиция и т.н. Какво мислят НАТО, ЕС, САЩ и партньорските служби за ДАР? А какво направи тази служба за да избегне санкциите на САЩ по закона „Магнитски“? Как допусна атентатът в Сарафово като е имало информация отвън за евентуално готвен такъв? Всичко това може и трябва да бъде проверено. И редица други неща…

17.06.2021 18:20:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.