• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Над 90% от капацитета на подземното газово хранилище „Чирен“ е запълнен

Над 90% от капацитета на подземното газово хранилище „Чирен“ е запълнен

/КРОСС/ Подземното газово хранилище "Чирен" вече е запълнено на над 90% от техническия капацитет за съхранение.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов коментира, че за първи път в историята на експлоатацията на хранилището е постигнато такова равнище на запълняемост на такъв ранен етап. Нагнетените количества природен газ ще допринесат в значителна степен за гарантиране сигурността на доставките през предстоящия есенно-зимен сезон, както и ще имат стратегическо значение за развитието на пазара на природен газ в региона.

Припомняме, че съгласно европейския регламент 2017/1938 относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ, с цел гарантиране на енергийната сигурност на страните от Европейския съюз е въведено задължение хранилищата да бъдат запълнени на 90% от обема им не по-късно от 1 ноември през настоящата година.

Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и LNG и за развитието на регионалния пазар.

Проектът за разширение на хранилището в Чирен ще осигури увеличаване обема на активния газ до 1 млрд. м3 и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн.м³.

"Важно е да се отбележи, че при изпълнението на строителните дейности по проекта за разширение на ПГХ "Чирен" се гарантира безпроблемното и непрекъсваемо нагнетяване, добив и съхранение на природен газ при настоящите технически параметри", добави Малинов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На каква средна цена е запълнено хранилището? Питам се, понеже тъпото Кире беше го напълнил наполовина на баснословни цени, та после се страхуваха да черпят от там. Даже не мога вече да се ориентирам, повече крадци ли са или са повече идиоти. Вероятно е наполовина и от двете, подплавено с раогантност.

18.08.2023 15:54:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.