• 19 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7894
 •  GBP / BGN 2.3235
 •  CHF / BGN 2.0234
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 29°C

Николай Денков и Мария Габриел откриха новата високотехнологична сграда на институт GATE

Николай Денков и Мария Габриел откриха новата високотехнологична сграда на институт GATE

/КРОСС/ Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел откриха новата високотехнологична сграда на GATE - първия институт в България и Югоизточна Европа в областта на големите данни и изкуствения интелект. Те дадоха началото и на форума "Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation".

"Това, което виждаме днес беше една мечта, която даже не знаехме дали ще се реализира. Но знаехме, че ако не опитаме, тя никога няма да бъде реалност. Спомням си, когато правихме първата копка тук аз казах, че в България има водещи световни научни центрове, че те трябва да бъдат подкрепени. Те трябва да бъдат видими не само в чужбина, защото там ги знаят, но и да бъдат видими в България.

Моделите, които успяват са точно такива като GATE - горещи, много важни научни теми на фронта на световната наука в сътрудничеството с едни от най-добрите в света - Технологичния университет Чалмърс. И от друга страна, тази фундаментална наука се използва за приложения, полезни за всички нас", отбеляза премиерът акад. Николай Денков.

"GATE е пример за устойчиво сътрудничество в трансфера на технологично знание и опит. То се гради въз основа на конкретни резултати, изтъкна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. - Вие превръщате научните постижения в практически решения от обществена полза. Вие показвате, че да си визионер не е достатъчно. Вярвам, че новата високотехнологична инфраструктура и сградата на GATE ще бъде ключов фактор в развитието на устойчивата изследователска култура в България. Вярвам, че тя ще даде възможност на още хиляди български таланти да реализират идеите си на родна земя.

Днешното събитие ни приканва да бъдем отворени за иновациите. Да надскочим границите на креативност, които сме начертали, да участваме в развитието на една приобщаваща среда - двигател за създаване на иновации от глобално значение, каза още тя.

Директорът на GATE, проф. Силвия Илиева, представи постиженията на Института като изтъкна ролята на 49-членния международен екип от изследователи и експерти. Тя подчерта целта на организацията - да бъде проводник на промяната в националната система за изследвания и иновации, да създаде уникална изследователска среда, която да постави България на картата на Европа и да работи върху проблеми с обществено значение. Като начин за постигане на тази цел тя отбеляза сътрудничеството с над 250 партньори от България и Европа, участията в европейски инициативи, в над 20 национални и международни проекти, създаването на над 85 публикации в реномирани издания и първата магистърска програма "Технологии за големи данни" съвместно с Факултета по математика и информатика на СУ.

"Днешното събитие е знаменателно, защото тук си личи политическата воля да поставим България на картата на Европа, личи си енергията и желанието да покажем как технологиите могат да работят в полза на обществото", изтъкна в приветствието си ректорът на СУ „Св. Климент Охридски", проф. Георги Вълчев.

Председателят на УС на GATE и доскорошен ректор на СУ, проф. Анастас Герджиков, изрази гордостта си от това, че Алма матер участва във всички Центрове за върхови постижения в страната. Той благодари на изследователите и на проф. Илиева, "която се справи с всички проблеми покрай строежа на новата сграда, с което я поздравявам".

Сред официалните гости на събитието бяха също Константин Павлов, кмет на район Лозенец и проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на изпълнителна агенция „Програма за образование", представители на Европейската комисия.

След официалното откриване на сградата събитието продължи с годишния форум на GATE, чиято първа сесия представи "Визия за данните, изкуствения интелект и пространствата от данни". В нея участваха изтъкнати международни експерти и бизнес лидери сред които представители на Министерството на иновациите, Big Data Value Association, Технологичния университет Чалмърс, Европейската обсерватория за дигитални медии, и др.

Двудневното събитие включва също тематични панели, посветени на „умната" индустрия, градските цифрови двойници, дигиталното здравеопазване, дезинформацията и инициативите на GATE като тестови център на НАТО. Част от програмата е и уъркшоп за градските цифрови двойници, както и демонстрации и постер-сесии, които разкриват резултатите от работата на GATE по различни проекти.

Тематичните сесии са посветени на ролята на обмена на данни и изкуствения интелект за развитието на умна индустрия, дигитално здравеопазване и градове на бъдещето. Във фокуса на конференцията е и противодействието на дезинформацията на местно и регионално ниво, както и функциите на GATE като тестов център за нови технологии с двойно предназначение в рамките на гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (DIANA).

От 8 до 10 декември в рамките на форума "Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation" институт GATE ще бъде домакин на GATE-AEC Хакатон София заедно с организаторите на най-големия хакатон в тази сфера - AEC Hackathon (Architecture, Engineering and Construction Hackathon). Първото по рода си събитие в Централна и Източна Европа, подкрепено от тази общност ще насърчи връзката между информационните технологии, световни експерти и представители на компании, работещи в сферите на архитектурата, строителството, мобилността и градското планиране, като крайният очакван резултат е решаване на конкретни казуси, свързани с развитието на градската среда.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Къде се намира сградата на този център? И той на СофУни ще е собственост и подчинение?

06.12.2023 06:03:50

Анонимен

Академицата, жирафопреподобната Гаргамел и aкадемикът... Денков , откриха сградата на новия зоопарк

05.12.2023 20:53:17

Неизненадан

Академикът... Денков и академицата Габриел точно въплощават всички бъдещи висоти на изкуствения интелект в България...

05.12.2023 15:37:57

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.