• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Сраженията около болница Ал-Шифа в Газа продължават

Сраженията около болница Ал-Шифа в Газа продължават

/КРОСС/ Израелските сили и палестински бойци влязоха в близки сражения около болница Ал-Шифа в Газа, съобщава "Ройтерс".

Въоръжените крила на "Хамас" и "Ислямски джихад" посочиха, че са атакували израелски войници и танкове с ракети и минометен огън.

Израелската армия докладва, че продължава да действа около болничния комплекс в град Газа, след като го щурмува преди повече от седмица. От началото на операцията нейните сили са убили около 200 въоръжени мъже, "като същевременно са предотвратили нараняване на цивилни, пациенти, медицински екипи и повреда на медицинско оборудване".

Здравното министерство на Газа съобщи, че ранени хора и пациенти са държани в административна сграда в Ал-Шифа, която не е оборудвана за оказване на здравни грижи. От началото на израелската атака петима пациенти са починали поради недостиг на храна, вода и медицински грижи.

Ал-Шифа беше най-голямото лечебно заведение в палестинския анклав преди войната, а понастоящем е една от малкото болници в северната част на територията, които работят поне частично. Освен това в нея са потърсили убежище разселени цивилни.

Въоръжените крила на групировките "Хамас" и "Ислямски джихад" съобщиха, че са "бомбардирали с минометни снаряди струпвания на израелски войници в близост до комплекса Ал-Шифа" в съвместна операция.

Твърди се, че "Ислямски джихад" е поразил израелски танк с противотанкова ракета пред болницата. Израелската армия посочва, че екстремисти са стреляли по нейните войски от и извън сградата на спешното отделение.

Израел твърди, че атаката му е насочена срещу бойци на "Хамас", които използват цивилни сгради, включително жилищни блокове и болници, за прикритие. Палестинската групировка отрича тези обвинения.

Най-малко 32 552 палестинци са били убити, а 74 980 са били ранени от началото на военната офанзива на Израел в ивицата Газа от 7 октомври насам.

Смята се, че още хиляди мъртъвци са погребани под развалините, а над 80% от 2,3-милионното население на Газа е разселено и е изправено пред глад.

Войната избухна, след като бойци на "Хамас" нападнаха Южен Израел, убиха 1200 души и взеха 253 заложници.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.