• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Все още няма решение за цивилните в Газа, ударите продължават

Все още няма решение за цивилните в Газа, ударите продължават

/КРОСС/ Все още не е ясно кога ще започне наземната офанзива на израелската армия в Газа. Военните вече са подсигурили периметъра и са подсилили огражденията около анклава. При посещение в Израел американският държавен секретар Антъни Блинкен обеща подкрепа от Вашингтон.

Не се вижда вариант и за помощ за цивилното население. Над 330 000 избягаха от домовете си заради бомбардировките. Жертвите вече са повече от 1300, а ранените - най-малко 5000. Жителите на Газа се опитват сами да търсят оцелели под развалините. Бомбардировките не спират вече пет дни, а разрушените сгради са стотици.

„От 2 часа снощи до днес само в Хан Юнис загинаха повече от 50 души, броят на жертвите непрекъснато расте. Няма място да ги погребем, затова гробовете се копаят на различни места - около къщите и на места, дарени от собствениците на земя", призна Ахмад, който живее в Газа.

Засега няма решение за това как да се избегне прякото излагане на цивилните граждани на действията на военните. Египет е отказал да отвори хуманитарен коридор към своята територия, казват дипломати, участвали в преговорите. САЩ и няколко арабски страни се опитват да убедят съседната държава да приеме бежанци. Засега получават отказ и това оставя двумилионното население на Газа блокирано в анклава, който е с размери 40 на 10 километра.

"Когато започнаха ударите, избягахме от дома без обувки. Един час ходихме с децата и те се умориха. Едното е на по-малко от годинка, другото е на две. Нямаме нищо у себе си - пелени, детска храна - нищо. Оставихме всичко и избягахме заради взривовете", каза Мизиян, жителка на Газа.

Израелската армия съобщи, че все още няма решение за започване на наземна операция. Според военните терористи от „Хамас" и към момента се опитват да преминат през огражденията и да влязат в Израел. „Ясно е, че „Хамас" не може да съществува в сегашния си вид, защото ще направи всичко, за да унищожи държавата ни. Това няма да се случи. Ще унищожим способността им да повторят това някога отново", категоричен беше говорителят на израелската армия майор Дорон Спилман.

След формирането на кризисно правителство ръководството на страната се закани, че ще унищожи групировката. "Граждани на Израел, тази вечер формирахме кризисно правителство. Народът на Израел е единен и днес неговото правителство е единно. Борим се с подъл враг, по-лош от ИДИЛ. Видяхме момичета и момчета, които бяха застреляни, жени, които бяха изгорени живи", заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

„Казвам тук, нека чуят всички - това нещо, наречено "Хамас", тази "Ислямска държава" на Газа - ще ги изтрием от лицето на Земята. Ще спрат да съществуват", категоричен бе министърът на отбраната Йоав Галант.

Великобритания обяви, че ще изпрати на Израел разузнавателни самолети и бойни кораби. На свой ред американският държавен секретар обеща Вашингтон „винаги" да подкрепя Израел, но настоя, че палестинците имат легитимни стремежи, които не са представлявани от „Хамас".

„Обсъдихме начини за справяне с хуманитарните нужди на хората, живеещи в Газа. Искаме да ги предпазим максимално от случващото се, докато Израел провежда законните операции, чрез които да се предпази от тероризма и да гарантира, че подобни действия никога повече няма да има. Говорихме и за възможностите за създаване на хуманитарни коридори за безопасно преминаване на цивилни граждани, които искат да напуснат и да се измъкнат от „Газа", уточни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В опит за осигуряване на такива коридори, Блинкен ще проведе редица срещи в Израел и Йордания, включително и с представители на Палестинската автономия на Западния бряг.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.