• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Приключиха успешно първите технически дейности, свързани със запълването на газопровода IGB

Приключиха успешно първите технически дейности, свързани със запълването на газопровода IGB

/КРОСС/ Подготовката за въвеждане в търговска експлоатация на газопровода IGB напредва активно и от средата на месец юни по 182-километровото трасе текат изпитания с тестови количества природен газ. Тестовите обеми към момента са 3 700 000 куб. м.

В първата фаза на изпитанията газът беше подаван поетапно в посока Стара Загора – Комотини. Всички участъци са предварително продухани с азот с цел недопускане на влага и кислород в газопровода. Това е едно от задължителните технически изисквания при подготовка на инфраструктурата за въвеждане в търговска експлоатация.

В рамките на този етап от тестовете целият газопровод функционира под налягане, което се увеличава постепенно в съответствие с одобрената процедура за изпитване. Налягането, при което ще бъде експлоатирано съоръжението след старта на търговските дейности, варира в зависимост от количествата транспортиран природен газ за съответния ден. Газопроводът IGB е проектиран да работи при максимално налягане до 75 бара.

Предстои същият процес на запълване с тестови количества природен газ да се случи и в газоизмервателната станция при гръцкия град Комотини. Съоръжението там е завършено на 96% - то е почти двойно като мащаб в сравнение със станцията при Стара Загора и това се отразява на необходимото време за провеждане на съответните тестови процедури.

Гръцката строителна фирма АВАКС, която отговаря за изграждането на интерконектора, има ангажимент да изпълни всички дейности по техническия проект на газопровода, включително да завърши рекултивацията по цялата дължина на трасето, преди да сдаде обекта на проектната компания ICGB като успешно изпълнен. Процесът по рекултивация представлява възстановяване на най-горния слой на почвата по трасето на интерконектора, така че тя отново да бъде обработваема. Към момента са възстановени 140 км от общо 182 км.

От административна гледна точка също има ангажименти за изпълнение преди старта на търговската експлоатация, някои от които могат да бъдат изпълнявани паралелно с довършването на строителните и тестовите дейности.

Проектната компания ICGB трябва да бъде сертифицирана като независим преносен оператор, за да има правото да експлоатира търговски интерконектора. За тази цел се очаква становище на Европейската комисия, което ще позволи на националните енергийни регулатори на България и Гърция - КЕВР и РАЕ, да издадат окончателно съвместно решение за сертификация. Това от своя страна ще наложи въвеждането на нова управленска структура на ICGB – включително приемането на нов Устав и избор на членове на Управителен и Надзорен съвет.

Административни ангажименти преди въвеждане в експлоатация имат и други институции от българска страна: Дирекцията за национален строителен контрол, МВР ГД ПБЗН - Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) - ГД ИДТН Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор”, МОСВ – РИОСВ, Басейнова дирекция, Пътни управления и РЗИ. Действа вече създадена работна група с представители на съответните институции, чиято цел е да намери ефективен начин за съкращаване на обичайните срокове, където е възможно, с цел максимално скорошна експлоатация на газопровода. Всички заинтересовани институции и експлоатационни дружества са поканени да представят предварително становища по въвеждане в експлоатация, така че преди подаване на заявление за издаване на разрешение за ползване всички указания да бъдат изпълнени в максимална степен.

Допълнително трябва да бъде издадено и Разрешение за започване на лицензионна дейност, за което необходимо условие е подписването на акт 15 за обекта. Разрешението за започване на лицензионна дейност се издава от КЕВР и представлява условие за изпълнение на дейността по пренос на природен газ.

ICGB разчита на политическа подкрепа и целенасочени действия в посока оптимизиране на административните срокове, като паралелно екипите на проектната компания полагат всички усилия физическото завършване на газопровода и изпълнението на функционалните тестове да се случат възможно най-бързо. Основната цел, към която са обединени усилията на всяко ниво, е въвеждането на IGB в търговска експлоатация да се случи в най-кратък срок. Всички дейности се извършват при стриктно спазване на изискванията за въвеждане на строежите в експлоатация и при изпълнение на условията на регулаторната рамка за подобни обекти.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.