• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Антон Кутев: Имаме газ за още месец-два напред

Антон Кутев: Имаме газ за още месец-два напред

/КРОСС/ На този етап официални разговори очевидно не се водят. Иначе верният отговор е, че преговорите са между „Газпром" и „Булгаргаз". Това каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в „Тази неделя" по бТВ.

Отговорът дали се водят такива разговори трябва да ги даде „Булгаргаз" и министъра на енергетиката, отбеляза той. „Нямаме идеята да подновим разговора с „Газпром" на всяка цена. Ние искаме единствено да сложим всички опции на масата, да представим пред българските граждани всички възможности, за да може заедно със синдикатите и работодателите да изберем най-добрата. Ако не успеем да влезем в реални разговори с „Газпром", просто ще продължим по начина, по който досега се правеше, т.е. ще се търсят танкери, ще търсим слотовете в Турция и Гърция, ще търсим доставки от всички възможни доставчици, което не сме спирали да правим", поясни Кутев.

Според него възможностите не са изчерпани. „Разговорите биха могли да се случат и да доведат до положителен резултат. Очевидно е, че тези разговори не са потръгнали бурно и не са приключили, или не са започнали. Това са специфични дейности, определени хора могат да ги правят. Сигурен съм, че контакти с „Газпром" са търсени. Няма информация за това двете делегации на „Газпром" и на „Булгаргаз" да са седнали на масата да преговарят, което вероятно също е отговор", каза още Кутев.

Русия не е спирала газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с условията им, подчерта той. „Половината държави в Европа изпълняват тези условия и нямат проблем с доставките на газ", каза още той.

Цената на газа пада с 30% и благодарение на азерския газ, който се очаква да потече от 1 октомври. „Истината е, че това не може да бъде удържано дълго така. Надявам се за този отоплителен сезон да успеем да осигурим тази цена, но това за момента не е сигурно. Ние сме сигурни, че имаме газ за още месец-два напред, сигурни сме, че тази цена за октомври ще бъде възможна, някакво ще стане през януари - не знаем. Трябва да се свърши много работа", коментира Антон Кутев.

Намалението на цената на газа не е заради количествата от договорения танкер с втечнен газ, защото цената му би била над 400, а дори след микса - над 350 лева за мегаватчас. „250 е цената, която се постига в момент. Разликата между 400 и 250 е да имаш всички възможности на масата, т.е. да имаш всички пътища, по които се доставят", подчерта говорителят на кабинета.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.