• 29 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.7973
  •  GBP / BGN 2.2988
  •  CHF / BGN 1.9740
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Преговорите с „Газпром”: По-ниски цени или нови рискове

 Преговорите с „Газпром”: По-ниски цени или нови рискове

/КРОСС/  Първият и най-важен риск е, че сега е война, а това е оръжие. Въпросът е колко разумно е да си го държиш до слепоочието и да разчиташ, че няма да бъде натиснат спусъкът. Вторият немаловажен риск е отношенията между страните във връзка с изпълнението на договора. Така бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков коментира в „Здравей, България“  по NOVA намеренията за преговори с „Газпром”. Той спомена и вероятността от арбитраж. Досега България има силна позиция, благодарение на това, че не е нарушила договора, подават се заявки, потвърждават се количества и те се използват. Потвърдените количества са 0 и толкова се използват, каза още той.

Трайков коментира и твърденията на служебния министър на енергетиката, че вече не се подават заявки към „Газпром”. Това е третият риск - действията на тази част на правителството в този период, е неговото мнение.

Той обаче предупреди, че ако България компрометира позицията си за арбитража, това означава потенциални загуби между 1,5 и над 2 млрд. лева.

Последните съобщения от служебния кабинет да се поискат неизползваните количества от „Газпром” коментира и дипломатът Милен Керемедчиев. Тази заявка беше направена още от президента Радев, когато връчваше третия мандат на БСП. Той тогава заложи тезата, че в България енергийната криза е най-сериозният проблем. Същото сподели и при назначаване на служебното правителство, уточни той.

Керемедчиев посочи, че в същия този момент имало и изказвания на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която дотогава запазвала мълчание, че преговорите с „Газпром” могат да бъдат възстановени. Затова отчете, че в момента по-скоро говорим за политически действия, отколкото за икономически такива, подчерта дипломатът.

Той обясни, че дори за настроени приятелски към Русия държави, каквато е Унгария, за последната една година газът е поскъпнал четири пъти.

Ние в момента влизаме в една изключително клекнала и прегърбена позиция - политически, която няма да ни доведе никакви дивиденти. Освен това, ще ни доведе, може би, много скъп газ, смята още Керемедчиев.

Трайков подчерта, че цените по договора с „Газпром” растат с тези на газовите и спотовите пазари.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

КРОС, махнете го това лайно, моля!

29.08.2022 15:42:23

Анонимен

От такива кретени като теб сме на това дередже.Насила ме караш да използвам епитети, но вече е трудно да се издържат щуротийте на всякакви настоящи и минали уж политици.Минете и се накрадете в управленито, а после и акъл раздавате, който всъщност нямате.Имате експертиза единствено за крадене и хората стават все по-радикални към вас.

29.08.2022 12:33:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.