• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Румен Гечев: Инфлацията в актуализирания бюджет е заложена малко над 10% на годишна база спрямо 2021 г.

Румен Гечев: Инфлацията в актуализирания бюджет е заложена малко над 10% на годишна база спрямо 2021 г.

/КРОСС/ Консолидираният бюджет на България ще изглежда така: 59 милиарда приходи, 65 милиарда разходи. Дефицитът ще бъде малко над 6 милиарда лева, но спрямо БВП ще бъде 4,1%. Това каза зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Румен Гечев от БСП в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Той определи разчета като „един от най-консервативните в Европейския съюз“. „Бюджетът на България е разумен, по отношение на държавния дълг, на бюджетния дефицит. Той не поставя опасности пред финансовата стабилност. Ние сме значително по-добре от средните европейски показатели. За съжаление жизненият ни стандарт е зле“, коментира Гечев.

Инфлацията в актуализирания бюджет е заложена малко над 10% на годишна база спрямо 2021 г. „Средно за Европейския съюз ще бъде 8-9% инфлация, т.е. ние сме малко над средния показател. По предавателни разчети за първите четири месеца Естония - 9%, Латвия, Литва - 16%“, каза Румен Гечев.

Според Румен Гечев парламентът е закъснял с реформите, особено със съдебната, която, по думите му, е пряко свързана с бюджета. „Когато има силна, справедлива и работеща съдебна система, това е едно прекрасно условие за работеща икономика, и обратното. Но вие виждате, че парламентът не може да промени ВСС сега. Не може да промени прокуратура без да промени ВСС. Оказва се че някои политици са правили обещания, които няма как да изпълнят без промени в Конституцията или с решение на Народното събрание“, каза той.

Желание за промяна има, но там, където реформата изисква квалифицирано мнозинство, ще трябват над 164 депутати - което включва част от гласовете на опозицията, коментира Гечев.

Политиката на компенсации е удачна в настоящия момент и е практика в целия Европейски съюз, заяви Гечев. „Ако погледнете частта от БВП, която отива за компенсации в България, тя е малко по-ниска от средните показатели за ЕС, т.е. Европа компенсира повече от България. Тук имаше критици, които обясняваха как идеята на БСП за таван на някои цени ще води към дефицити и е неразумна. БСП е правила и предлагала това, което правят французи и други страни членки на ЕС“, посочи той.

В проектобюджета има много сериозен социален пакет. Почти 2 милиарда лева отиват за компенсации. „Увеличаваме данъчните отстъпки за всяко дете с 1500 лева. Правим първа и значителна стъпка в промяна на несправедливата пенсионна система. Първо увеличаваме минималната пенсия на 467 лева и второ, разгъваме хармониката към справедливост към по-висока средна и по-висока максимална пенсия“, обясни той.

БСП многократно е предлагала прогресивна данъчна система е премахване на плоският данък.

Увеличението на разходите в актуализирания бюджет е равно на увеличението на приходите, което е резултат от инфлацията и положителния икономически растеж, поясни Гечев.

Към момента дългът спрямо БВП на България е 21%, докато на развитите страни в еврозоната той е 90%. „Няма причина да се притесняваме от дълга. Вчера министърът на финансите оповести, че ще изтеглим още 3 милиарда допълнителен дълг към тези 7 милиарда, но няма защо да се притесняваме, защото допълнителните 3 милиарда са за плащания до месец март 2023 г., а лихвите още са по-ниски“, разясни заместник-председателят на бюджетната комисия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.