• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Министър Гечев: Спираме износа на дърва за трети страни

Министър Гечев: Спираме износа на дърва за трети страни

/КРОСС/  Има много проблеми в земеделието. Сега имаме дефицит на дървен материал. Още днес ще разпоредя да бъде спрян износа на дърва за трети страни. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Той подчерта, че сега е краят на лятото и трябва да наваксаме за около месец, защото е пропуснато времето да се отрази, че търсенето на дървен материал заради цените на горивата е нараснало три пъти. „Вчера се видях с две от големите преработватели на дървен материал. Те казаха, че ще участват в целия план, намалявайки количествата дърва, които те ще изкупуват, за да може да задоволим нуждите на населението. Почваме с крайно нуждаещите се по списъците, които ще се помогнат от социалното министерство“, допълни Гечев.

В момента фитосанитарният контрол на „Капитан Андреево“ се извършва само и единствено от Българската агенция за безопасност на храните – както този на разтоварителната дейност, така и на лабораторната дейност, заяви Явор Гечев.

„Случаят „Капитан Андреево“ ще бъде решен. Контролът винаги е бил на държавата. Това, което мога да кажа, е, че работата трябва да има малко повече експертиза, а не само пиар. Ще видите в следващите дни какво ще се свърши“, категоричен е земеделският министър. 

В момента има пренасищане на пазара на зърно заради износа от Украйна и цената му започва да пада, обясни той. 

„100-процентовата подкрепа на българската държава към Украйна е факт, но европейските ни колеги трябва да знаят, че определени държави, особено такива, които са по-близо до границата, страдаме повече от солидарността си към Украйна. Това се отразява на българския пазар“, каза Гечев.

Страната ни ще предяви претенции към европейските институции по отношение на кризисните фондове на ЕС, тъй като с това се дебалансират цените в България, заяви Гечев.

„При нашето производство имаме зелени изисквания, изисквания за незасяване на определени площи, забрана за ползване на определени препарати, което повишава себестойността на продукцията“, отбеляза служебният земеделски министър. Това е добра новина за потребителите, но не и за производителите, допълни той.

В Министерство на земеделието няма чистка, категоричен бе служебният министър. „Там работят 15 000 души, аз съм сменил само трима“, посочи той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.