• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Шефът на разузнаването Антоан Гечев: Не мога да коментирам дали някой някъде, без мое знание, е съгласувал нещо

Шефът на разузнаването Антоан Гечев: Не мога да коментирам дали някой някъде, без мое знание, е съгласувал нещо

/КРОСС/ Няма изисквания за предварително съгласуване, одобряване от чужди посолства, държави, на назначението на председателя на Държавна агенция „Разузнаване" (ДАР), това са суверенни национални решения, заяви при изслушването си в пленарната зала ръководителят на ДАР Антоан Гечев.

"Никой никога не изявявал официално или неофициално желание да одобрява суверенни национални решения", категоричен бе той.

"Не мога да коментирам дали някой някъде, без мое знание, е съгласувал нещо", заяви Гечев. И добави, че не той е човекът, който може да каже доколко е законно и как се процедира в такива случаи.

Той обясни, че дейността на ДАР е въз основа на няколко принципа, един от които е политическа неутралност. В този аспект Гечев подчерта, че ДАР не е нито на президента, нито на някоя политическа партия, а национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване.

"За назначаване на председателя й има посочени няколко предварителни изисквания - никъде в тях не е упоменато, че той, преди да бъде назначен, трябва да се съгласува, утвърждава, представя на чужди посолства, държави или международни организации", подчерта Антоан Гечев. Той изтъкна, че такива изисквания нито формално, нито неформално не съществуват в регламентиращите документ на НАТО, ЕС, нито на друга международна организация, на която ДАР е член. "Взаимодействието с НАТО и ЕС, както и с други партньорски служби, се осъществява на различни от коментираните в публичното пространство принципи", обясни председателят на разузнаването.

Антоан Гечев заяви пред депутатите, че, когато е застанал начело преди две години, агенцията не е била добре ресурсно осигурена, и информационно-аналитичната работа е била разхвърляна в различни звена на ДАР, информацията е била навсякъде, а служителите в нея не са си говорили един с друг. По думите му международното сътрудничество също е било разхвърляно също по нелогичен начин.

"Когато поех поста през 2021 г. служители се редяха на опашка, за да ползват един компютър. Разузнаването се водеше само в работни дни, от 9:00 до 17.00 часа, в празнични и почивни дни в агенцията имаше охрана", посочи настоящият й председател.

Изслушването на ръководителите на спецслужбите е по искане на парламентарната група на "Възраждане" във връзка с изнесения миналия петък запис от вече бившия депутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" Радостин Василев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Будут ли выгнаны американские дипломаты???

31.05.2023 07:52:59

Анонимен

Шефът на разузнаването Антоан Гечев: Не мога да коментирам дали някой някъде, без мое знание, е съгласувал нещо.Вярваме ти, още не са ти спуснали опорките от козяшката поляна. И ти си същият парашутист, назначен оттам. Но явно не се доказваш достатъчно пред благодетелите ти, та са се отдръпнали от теб, а идва млада смяна, по нахъсана.

31.05.2023 07:42:10

Анонимен

"Не мога да коментирам дали някой някъде, без мое знание, е съгласувал нещо", заяви Гечев. Ами тогава сам доказваш, че не си за този пост.

30.05.2023 21:26:22

Анонимен

Американският посланик в София каза, че не е негова работа да се занимава със съгласуване на личности в българските структури и това е така. Да, но пропусна да спомене, че това е работа на неговите подчинени и на служба в съответните щатски ведомства.

30.05.2023 20:20:03

Анонимен

То остава и да е написано. Зорлем се правят на улави.

30.05.2023 17:18:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.