• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Гечев: Поне пет вериги ще качват цени на храни в платформата, трябва да имат наличност за седмица

Гечев: Поне пет вериги ще качват цени на храни в платформата, трябва да имат наличност за седмица

/КРОСС/ Основното изкривяване в цената са между търговията на едно и крайните продавачи на дребно. Няма как да оправдаем надценки от 100% нагоре, няма как да оправдаем, че освен продукта, ни продават и 35% реклама към дадения продукт. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Необосновано вдигане на цените в големите търговски вериги са установили засилените проверки на държавата през последния месец, отчете той. „Има определени групи храни, които са изключително скъпи, неоправдано скъпи. Такива високи цени има и в по-малки магазинчета“, отбеляза Гечев.

В специално създадения сайт за цените на основни хранителни продукти потребителите скоро ще могат да съпоставят и минималните цени, които самите хранителни вериги ще предоставят. „Веригите от следващата седмица вече ще предоставят информация, поне пет вериги обещаха да го правят. Цените, които към момента се виждат на сайта, са средните цени, които се измерват. Голяма част от хранителните вериги казаха, че ще участват в тази инициатива – ще предоставят най-ниските цени в дадената верига на даден продукт. Този продукт ще е маркиран по определен начин, за да се знае, че това е част от него. Те трябва да имат наличности на този продукт за цялата седмица, за да не се заблуждават потребителите. Ако не са сигурни в този продукт, по добре е да не го слагат в системата. Там ще са цените без промоции“, обясни Гечев.

Сайтът е foodprice.bg и в Google също вече се индексира. „Постарахме се той да е лесно достъпен. Той е за потребителите, за медиите и за всички, които искат да намерят адекватна, нормална и гарантирана като произход информация от правителството“, посочи министър Гечев.

На обществено обсъждане вече е и Наредбата за централния регистър към Агенцията за безопасност за храните. „Така ще имаме цялостната информация по цялата верига на доставки, за да може и самите институции да проверяват не само качеството на храната, но и ценообразуването“, обясни той.

Министър Гечев заяви, че производителите са в пълното си право си да настояват за налагане на вето върху свободния внос на зърно от Украйна. „Ще отида на някоя от точките на протеста и ще изразя това, което българското правителство изразява от септември месец насам“, категоричен бе той.

От края на миналата година страната ни, както и останалите страни членки, намиращи се в близост до Украйна, страдат от вноса заради аномалии на вътрешните си пазари и пренасищане. „Не сме спирали да водим разговори. Министерство на земеделието е извоювало някакви средства, които са в рамките на 16 милиона евро, но това не е достатъчно. Факт е, че има внос и на яйца, и на сухо мляко“, посочи Явор Гечев.

Контролът на внос на агнешко месо от РСМ е засилен заради засиленото търсене и внос, категоричен бе министърът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.