• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Георг Георгиев: Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен

Георг Георгиев: Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен

/КРОСС/ Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен, а хубавото на експертния кабинет е, че експертите са равноотдалечени от всички и в същото време всяка партия може да припознае министри в него. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той обясни, че разговорите с ДПС се отнасят единствено за конституционните промени и осигуряването на конституционно мнозинство и това не е в противоречие с досегашните позиции на ГЕРБ.

„ДПС никога не се е противопоставяло на провеждането на евроатлантическа политика и на защитаването на подобни приоритети, така че не съм изненадан, че ще запазят тази линия на поведение. Не виждам защо се преекспонират нещата и се концентрира вниманието върху определен член на ПГ на ДПС, а не върху тяхното мнение като цяло. Това ми звучи по-скоро като спекулация на тези, които опонират на така сформиралите се мнения в Народното събрание", заяви Георгиев.

Той подчерта, че готвеното правителство не представлява коалиция с ПП-ДБ, а обща визия на политически формации с обща цел.

„Много особени опции нямаше. Опцията беше една и тя е тази, която се случва в момента. Ако не искаме безконтролно управление на един човек в тази държава, това е единственото нещо, което може да стане. Това не смятам, че е укорително от гледна точка на демокрацията, а напротив - искаме да предоставим на държавата едно спокойствие, изпълнение на няколко ключови приоритета, с които държавата утре да бъде по-силна. А не да регресираме и след месец да се озовем пак там, където вече сме били, само че в една много по-влошена макро среда", каза той.

Георгиев определи позициите на президента Радев срещу сформирането на кабинета като атака срещу парламентарната демокрация.

„На Радев в момента се отнемат лостовете, с които еднолично да управлява държавата. Това, че последните две години България беше под едноличното управление на един човек, е атака срещу парламентарната демокрация. Оттук нататък всеки коментар на президента Радев срещу сформирането на редовно правителство, е коментар срещу парламентарната демокрация. Защото президентът трябва да обединява, а това, което той прави, е да задълбочава различия. ПП-ДБ постъпиха доста самонадеяно и избраха сами да носят отговорност в много ключови за страната направления. С правомощията идват и отговорностите", посочи Георг Георгиев.

Той нарече митове твърденията за близки отношения на ГЕРБ с прокуратурата и посочи, че последния развой на събитията относно „Барселонагейт" доказват точно това.

„Самият факт, че най-големите удари, понесени от политическа сила в момента, са от ГЕРБ, и то в момент, в който ние започнахме да коментираме темата за съдебната реформа, означава, че има тенденция и нашата партия и нашият лидер попада под натиск. В последните две години Борисов не се е ползвал от имунитет, така че, ако имаше нужда той да бъде разследван, можеше да се направи, а не дела да бъдат държани на трупчета, за да може във време, когато са политически изгодни на някого, тогава да се вадят", каза Георгиев.

Ако има от какво ГЕРБ да се притеснявам в момента, то това са опитите да се дестабилизира държавата чрез колаборация между определени институции срещу това да има редовно правителство, коментира още Георг Георгиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А бе, мърльо, как е възможно политика отпределяна от морални уроди, да баде приемлива, независимо от ситуацията. Опцията за която говориш, изобщо не е опция. Тя е извън границите на възможните решения. В допълнение, брадата не те прави способен да прецениш кой е експерт и кой не е, просто защото ти самият по дефиниция не би могъл да бъдеш експерт. Ти си герберска Калинка.

05.06.2023 06:47:42

Анонимен

Колкото и да я повтаряте тази мантра, малко ще ви повярват и ще го разберете на следващите избори, защото съществена част от вашите привърженици са възмутени от поведенито ви.

04.06.2023 18:56:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.