• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Кристалина Георгиева: Рисковете за финансовата стабилност се увеличават

Кристалина Георгиева: Рисковете за финансовата стабилност се увеличават

/КРОСС/ Според управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева перспективите пред световната икономика вероятно ще останат слаби в средносрочен план на фона на повишените рискове за финансовата стабилност, предаде „Политико".

"Очакваме 2023 г. да бъде още една трудна година, като глобалният растеж ще се забави до под 3%, тъй като белезите от пандемията, войната в Украйна и затягането на паричната политика ще натежат върху икономическата активност", заяви Георгиева на конференция в Китай. "Дори при по-добри перспективи за 2024 г. глобалният растеж ще остане доста под историческата си средна стойност от 3,8%", каза тя.

"Ясно е също така, че рисковете за финансовата стабилност са се увеличили", каза Георгиева. "Във време на по-високи нива на задлъжнялост бързият преход от продължителен период на ниски лихвени проценти към много по-високи лихвени проценти - необходими за борба с инфлацията - неизбежно поражда напрежение и уязвимост, както показват последните развития в банковия сектор в някои развити икономики."

Политиците са действали решително в отговор на заплахите за финансовата стабилност, което е спомогнало до известна степен за облекчаване на пазарното напрежение, каза тя. Но "несигурността е висока, което подчертава необходимостта от бдителност", добави Георгиева.

Тя също така предупреди за рисковете от геоикономическа фрагментация, която според нея "може да означава разделяне на света на съперничещи си икономически блокове - "опасно разделение", което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни. „Заедно тези фактори означават, че перспективите пред световната икономика в средносрочен план вероятно ще останат слаби", каза тя.

Георгиева говори по време на втория ден на Китайския форум за развитие в Пекин. Тридневното годишно събитие е социален микс между политиката и бизнеса, на който се срещат членове на китайското Политбюро и десетки изпълнителни директори на западни компании като Siemens, Mercedes-Benz и Allianz.

"За щастие, новините за световната икономика не са само лоши. Виждаме някои "зелени кълнове", включително в Китай", каза Георгиева, като добави, че Пекин ще допринесе за около 1/3 от световния растеж през тази година. Източник:БГНЕС

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Всичко е заради тъпите алчни кравари.

27.03.2023 08:46:50

Анонимен

Нали след санкциите руските банки щяха да фалират. Получи се точно обратното. И най-простите ще си го обяснят.

26.03.2023 21:06:09

Анонимен

А ние упорито се държим за губещата страна.

26.03.2023 17:06:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.