• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Кристалина Георгиева: Инфлационният натиск ще отслабне до края на 2022 г.

Кристалина Георгиева: Инфлационният натиск ще отслабне до края на 2022 г.

/КРОСС/ Очаква се инфлационният натиск да отстъпи до края на 2022 година, началото на 2023 година, посочи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя даде тази оценка в публикувано днес интервю за в. "Нешънъл" - основният англоезичен вестник в Близкия Изток, съобщи представителството на МВФ в България.

Инфлацията в момента е проблем, "защото се отразява на населението и бизнеса и може да доведе до затягане на финансовите условия", каза Георгиева. Тя се определя като "предпазлив оптимист" по въпроса за разрешаване на смущенията по веригата за доставки, което би могло до отслаби инфлацията. Ръководителката на МВФ предупреждава, че други фактори, като климатични шокове, биха могли да окажат влияние върху цените на храните.

"Надявахме се да имаме повече набран темп за възстановяване през 2022 година, но още през последния месец на предходната година видяхме, че тази инерция отслабва, защото двата големи двигателя на растежа на световната икономика - САЩ и Китай, се забавяха, а след това ни удари (вариантът на коронавируса - бел. ред.) Омикрон", каза Георгиева.

По думите й светът ще трябва да се адаптира към това да бъде "податлив на шокове".

Въпреки неясните перспективи според директора на МВФ има за какво да бъдем оптимисти.

"Научихме се как да функционираме с пандемията около себе си, задействахме нашите учени, за да осигурим защита на хората си, сега сме по-ефективни с всяка (следваща) вълна, която идва, и ограниченията, които причинява, са по-леки", подчерта тя.

Макар Георгиева да е оптимист, че въздействието на вируса ще отслабва, тя посочва други опасения и основния за несигурност.

Приоритетите на МВФ за 2022 г. включват подпомагане на хората и страните да се справят с последиците от продължаващата вече трета година пандемия, каза г-жа Георгиева.

Друг проблем според нея е достъпът до финансиране, но подчертава, че Фондът е готов да подкрепи тези, които се нуждаят от средства.

"По време на тази криза предоставихме близо 170 млрд. долара финансиране на 90 държави. Направихме нещо забележително, което обедини членовете ни за историческо разпределение на специални права на тираж от 650 млрд. долара, това е инжекция за глобалната икономика", каза тя за изданието.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.