• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Кристалина Георгиева: Правилната икономическа политика е в основата на справянето с кризи

Кристалина Георгиева: Правилната икономическа политика е в основата на справянето с кризи

/КРОСС/ COVID, инфлацията и високите нива на дълга са основните пречки пред възстановяването на икономиката. Действията при пандемия трябва да са посредством инструментите на икономическата политика. Геополитическото напрежение около Украйна усложнява ситуацията и се отразява не цените на енергията, а пътят към решението му е чрез дипломация. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю за "Вашингтон пост", съобщи БГНЕС.

На фона на опасността от руско нахлуване в Украйна и война в Източна Европа, Георгиева сподели своите възгледи относно това какво би означавал конфликтът в Украйна за световния растеж, за цените на енергията, за инфлацията, за всички въпроси, за които МВФ се тревожи.

"Във време на по-голяма несигурност за растежа на световната икономика, геополитическото напрежение само усложнява ситуацията и вече виждаме това по отношение на въздействието върху цените на енергията. Силно се надявам, че ще има дипломатическо решение заради народа на Украйна, а също и заради необходимостта да се поддържа възстановяването на световната икономика. Двата канала на въздействие ще бъдат цените на енергията, които вече са повишени в световен мащаб, но особено в Европа, както и това, че Украйна е житница. Прекъсването на доставките на зърно от Украйна може да увеличи натиска върху цените на храните, които също вече са се повишили. Много е важно да се намери начин за намаляване на това напрежение в името на Украйна, на европейската и световната икономика", каза Кристалина Георгиева.

Според нея масирани икономически санкции на САЩ срещу Русия биха довели до смущения по отношение на начина, по който се извършват финансовите транзакции.

"Най-тежката от предложените санкции се отнася до SWIFT, а това е елемент от функционирането на финансовата система, който неизбежно би имал странично въздействие, ако бъде задействан. Но отново се надяваме прагматизмът да надделее", каза ръководителката на МВФ.

Относно участието на МВФ за смекчаване на последствията от конфликта, по думите на Георгиева, около 2,2 млрд. долара се планира да бъдат изплатени на Украйна до юни по предвидена програма.

"Ако се окажем в ситуация, в която има странични въздействия, които изискват по-голяма ангажираност от страна на МВФ за други държави, разбира се, ние ще се включим. Все още разполагаме с капацитет за отпускане на заеми в размер на около 700 млрд. долара”, каза тя.

Относно продължаващата тежест на пандемията и кога светът ще започне съществено да се връща към нормалното, Кристалина Георгиева смята, че новините са по-скоро добри - възстановяването продължава - да, с по-бавни темпове, но не трябва да се забравя, че в началото на тази криза опасенията са били за голяма депресия.

Инерцията обаче се забавя по две причини. Едната е забавянето в двата големи двигателя на световната икономика - САЩ и Китай. А втората е COVID. Той предизвиква ограничения, а тези ограничения се изразяват в прекъсване на световните вериги за доставки, което само по себе си е проблем, тъй като увеличава натиска цените да се повишават.

"И в тази среда начинът, по който бих описала 22-ра година, е че се движим по трасе с препятствия, като трите големи препятствия са все още продължаващия COVID; инфлацията и мерките, които трябва да предприемем, за да се борим с нея; и накрая високите нива на дълга", каза Георгиева.

Според нея по отношение на справянето с пандемията, въпреки целия напредък, постигнат в областта на ваксинациите, тестването и проследяването, лечението, все още не се оказва достатъчна подкрепа на страните, които изостават.

Повишаването на производителността, според Георгиева, е ключът към по-висок растеж.

Основен фактор за това икономиките да бъдат по-динамични, е тези икономики да бъдат по-приобщаващи - всеки да може да участва, "жените да не бъдат изоставени и заради липсата на достъпни грижи за децата да не могат да се включат в пазара на труда", каза Георгиева.

Светът научи и редица уроци относно инфлационният натиск в глобалната икономика, смята тя. Първият, че прекъсванията в световните вериги за доставки са по-продължителни, отколкото първоначално се смяташе. Те вероятно ще продължат, както защото вълните на COVID все още предизвикват необходимостта от някои ограничения, така и защото други фактори допринасят за натиска върху доставките. Сред тях са много по-голямо търсене на компютри, на автомобили, на оборудване, което е необходимо за производството на всички тези стоки. И резултатът е, че предлагането просто не може лесно да навакса. Подценен беше и климатичния фактор и натиска, който той оказва върху цените на храните. И не на последно място - подценяване има и в това доколко забавеното потребление - с други думи, хората, които получават подкрепа чрез различни форми на стимулиране и я влагат в спестявания - може да допринесе за много по-силно потребителско търсене. Трябва да се търсят интервенции, които биха довели до овладяване на инфлацията, смята Георгиева.

Кристалина Георгиева завърши интервюто си за "Вашингтон пост" с послание: "Трябва да мислим за действията при пандемия като за инструменти на икономическата политика, защото ако намалим рисковете от повече щамове и повече блокирания, ще помогнем на доставките да идват навреме и на икономиката да се възстанови по-бързо".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.